Drevna Troja je smještena u širem prostoru hercegovačke Gabele, teorija je meksičkog istoričara Roberta de Salinasa Pricea. Ovaj Meksikanac je digao veliku prašinu među svjetskim istoričarima još prije 21 godinu kada je prvi put izašao s tezom da je Troja, umjesto u Maloj Aziji, smještena u Gabeli. Prije nekoliko dana Price je, vrativši se u Gabelu, ponovno uzburkao “trojanske duhove”.

Naime, Price je prije nekoliko dana boravio u Gabeli, gdje je najavio svoju novu knjigu pod nazivom “Homerovi šaptači”. U toj knjizi je proširio svoju tezu o Gabeli kao drevnoj grčkoj državi Troji. Price je u Gabeli brojnim novinarima, kao i znatiželjnoj publici, predstavio svoju najnoviju knjigu, koja je na neki način potvrda njegove teze iz 1985. Tada je u knjizi “Homerova slijepa publika” prvi put iznio svoju teoriju koju dodatno pojašnjava 1992. knjigom “Homerov geografski atlas”. U tom djelu Price tvrdi da je Troja, kao svojevrstan okrug, obuhvaćala Hercegovinu i dio Dalmacije te da je njezin glavni grad zapravo Daorson, tj. gradina kod Stoca, dok kao njezin sveti grad Ilios navodi upravo Gabelu.

Mitska Troja je po toj teoriji obuhvatala područje od rijeke Cetine na istoku do Dubrovnika na jugozapadu i na sjeveru do Ivan planine, dakle cijela Hercegovina i dio Dalmacije. Također, tadašnja Troja obuhvaća i otoke Brač, Hvar, Korčulu, Mljet, Lokrum i druge, kao i poluotok Pelješac. Pristaše ove teorije smatraju kako je upravo otok Brač drevni Lezbos. To argumentiraju činjenicom da je na ovom jadranskom otoku i danas omjer pet žena na jednog muškarca.

Price je kazao kako je njegova nova knjiga puno zrelija. “Onu knjigu pisao je mladić, a ovu učenik. Danas s njom mogu otići bilo kojem univerzitetskom profesoru i reći mu: ‘Ako se ne slažeš s ovom teorijom, griješiš.’ To vam je isto kao kad su pojedini znanstvenici slijedili Kopernika, drugi nisu, jedni su govorili da su ovi u pravu, drugi da griješe. Novost u ovoj knjizi su lingvističke činjenice. Nemam arheoloških dokaza jer ja nisam arheolog”, kazao je Price i naveo jedan lingvistički primjer koji dokazuje njegovu teoriju.

“ILIJADA” I “ODISEJA” ZAPRAVO KARTE

Kako je ispričao, na početku knjige, kada neprijatelj dolazi s Helisponta s jedne strane, Trojanci idu preko zemlje Arimoja, a Arimojci dolaze s druge strane, odnosno iz Čapljine. U ovom slučaju, Arimojci su u stvari Dalmati.

Sam Price nije odustao od svoje tvrdnje da su drevni Trojanci živjeli na ovim prostorima i u knjizi je nastojao i dokazati.

“Ilios i Troja su tu u vašem naselju i odmah krenite u arheološka iskopavanja kako bi se sve to i potvrdilo”, kazao je Price brojnim mještanima koji su se, kao i prije 20 godina, okupili oko meksičkog povjesničara ne bi li čuli neku novu potvrdu starih mitova. On smatra kako su “Ilijada” i “Odiseja”, drevni epovi mitskog pisca Homera, u stvari geografske karte, samo s tom razlikom da su to karte ne u slikama, kao moderne, nego opisne geografske kar-te. Dakle, karte u riječima. Pored mnogih lingvističkih sličnosti u nazivima rijeka i brda oko Gabele, Price kao dokaz svojoj tvrdnji navodi i identičnost hercegovačkih plesova s plesovima koji se pripisuju Trojancima.

STAVITE NATPIS: ILIOS!

Iako njegovu teoriju znanstvena javnost nikada nije prihvatila pa čak ni ozbiljnije razmatrala, Price je i dalje odlučan u tvrdnji kako su drugi u krivu, a da je jedino on detektirao sadržaj drevnih Homerovih spisa. Uzgred, Price sumnja kako je legendarni slijepi pjesnik Homer uopće ikada i postojao. Naime, on smatra kako su “Ilijada” i “Odiseja” narodne priče koje se samo pripisuju nepostojećem piscu.

“Mnogo je novih otkrića koja potvrđuju tezu kako je Troja baš ovdje, a sve sam to sažeo u svojoj novoj knjizi ‘Homerovi šaptači’. Ti su novi dokazi zapravo lingvističke prirode i vi, mještani, treba odmah da počnete kopati kako bi sve to bilo potvrđeno i na terenu. Stavite natpis ILIOS i vidjećete kako to postaje atrakcija baš kao ona u Međugorju”, rekao je Price mještanima Gabele za svoga posljednjeg posjeta ovom hercegovačkom mjestašcu.

Na upit zbog čega su mnogi demantirali njegove navode o postojanju Troje u Gabeli u prvoj knjizi “Homerova slijepa publika”, Price je odgovorio kako je svima jasno rekao da su, ako se ne slažu s njegovim tvrdnjama, sigurno u krivu.

“Troja je sigurno tu, a vaša kampanja će to i dokazati”, rekao je Price.

About The Author

Urednik

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.