Duboko u srcu Sibira znanstvenici su pronašli mjesto koje su trenutno urezali u mapu nevjerojatnih otkrića. Ogromni, rukom rezani kameni blokovi otkriveni na lokaciji koja se zove Gornaya Shoria, jedinstveni su u svijetu jer su duplo veći i teži nego ijedni u povijesti čovječanstva!

ishibutai1Ovi impozantni blokovi najvjerojatnije su najveći rezani kameni blokovi pronađeni igdje na zemlji. Za usporedbu, Baalbek blokovi u Libanonu teže oko 1400 tona. Što znači da su upola manji od giganata iz Sibira.

Procjenjuje se da najveći kameni blok u Sibiru teži fascinantnih 3000 tona. Pitanje koje se povlači od pronalaska ovog lokaliteta je tko bi uopće u Sibiru izgradio ovaj kompleks na planini, kako, čime i kad?

PumaHPošto je lokalitet tek nedavno pronađen – jako malo se zna o njemu. No, znanstvenici smatraju kako su blokovi nastali još prije posljednjeg ledenog doba, te da bi mogli biti stari i preko deset hiljada godina. Postoji li mogućnost da su drevni mitski bogovi izgradili ovo mjesto? Ili je ovdje Džingis-kan ovdje pokazivao svoju superiornost.

Ista i slična pitanja su se javljala kad su pronađeni lokaliteti Gobleki Tepe, kao i kompleks piramida u Puma Punku.

About The Author

Urednik

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.