Buđenje i svjesnost u toku operacije je najveća noćna mora kako za pacijente tako i za hirurge.Ali ovo više nije fenomen ili pojedinačni slučaj ovo se dešava svakodnevno,

Mladić je bio svjestan 30 do 35 minuta tijekom operacije koja je trajala 50 minuta

Dvadesetgodišnji Šveđanin zacijelo je bio neugodno iznenađen kada se probudio usred operacije pluća. Kako prenosi The Local, mladić iz južnog grada Växjöa pod nož je poslan krajem ožujka.

– Bilo je grozno, kao u najgoroj noćnoj mori – napisao je pacijent u prijavi Nacionalnom odboru za zdravstvo i socijalnu skrb.

Iako je bio potpuno anesteziran, svijesti je došao nakon 15 minuta te je ostao svjestan 30 do 35 minuta tijekom operacije koja je trajala 50 minuta. Mogao je čuti liječnike i medicinske sestre kako govore, a osjetio je i da bol postaje sve jača.

– Mozak mi je govorio da kažem svoje ime, bilo što, da pomaknem nožne prste, ali nisam mogao ništa reći ni uopće pomaknuti tijelo – napisao je mladić.

Kad se ponovno probudio, na kraju operacije osjetio je jaku bol i bio je bijesan, između ostalog i stoga što mu liječnici nisu dali ranije obećanu anesteziju u kralježnicu. Liječnici su ostali šokirani nakon što im je objasnio što se dogodilo – prepričao im je što su govorili tijekom operacije te opisao kako su izgledali ljudi koji su operaciji nazočili.

– Nikad nisam dobio objašnjenje zašto se ovo dogodilo – napisao je mladić koji više ne osjeća tjelesnu bol, ali je traumatiziran proživljenim te ponekad ima problema sa spavanjem.

Takvo strašno iskustvo doživjela je i Alexandra Bythell. 36-godišnjakinja, muku je mučila s debelim crijevom. Liječnici su je pripremili za operaciju. Dobila je anesteziju, no u jednom trenutku čula je nešto čudno, odnosno čula je nešto što ne bi trebala – glasove kirurga. Slušala je kako se pripremaju prerezati njezin trbuh kako bi joj izvadili slijepo crijevo.

Nije se mogla pomaknuti, njeno cijelo tijelo bilo je paralizirano, a nije mogla vrištati jer je u grlu imala cijev s kisikom. Nije mogla signalizirati očima jer su njeni kapci bili spušteni.

Ovo je zaista bila noćna mora, kao kad u hororu nekog zakopaju živoga, samo što je ovo za Alexandru bilo užasno stvarno.

“Bila sam užasnuta, ali nisam mogla ništa učiniti. Mislila sam da je operacija već počela i da ću umrijeti. Cijeli incident je bio zastrašujući”, ispričala je Alexandra svoje stravično iskustvo.

Na svu sreću, prije no što su kirurzi napravili prvi rez shvatili su kako je pacijentica svjesna – dali su joj još morfija i ona je utonila u san. Nažalost nakon ovog traumatičnog iskustva
patila je od postraumatskog stresnog poremećaja. Osoblje je priznalo da nisu provjerili stroj za anesteziju.

About The Author

Urednik

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.