Sve se događa u Crkvi svetog Groba u Jerusalimu. Svake godine samo na Veliku subotu, u isto vrijeme i na isti način, iz kamena na koji je Isus položen nakon svoje smrti izbija plavičasto svjetlo koje se onda prenosi na uljanice i svijeće u crkvi.

Crkva je podignuta na Golgoti, mjestu gdje je oko 33. godine razapet Isus iz Nazareta. On je nakon smrti na krstu sahranjen u grobu, pećini u obližnjem vrtu.

Danas je Crkva svetog Groba u vlasništvu franjevačke Kustodije Svete zemlje, pravoslavne i armenske crkve i nekih manjih crkava.

„Čudo sa svetim ognjem, pravoslavnim je hrišćanima najveće od svih hrišćanskih čudesa. Svake se godine odvija u isto vrijeme, na isti način i na istome mjestu. Ni za jedno drugo čudo ne svjedoči se da se događa s tolikom pravilnošću i kroz tako dugo vrijeme.

O njemu imamo svjedočanstva već u osmom vijeku. Čudo se događa u Crkvi svetoga Groba u Jerusalimu, za hrišćane sigurno najsvetije mjesto na planeti. Samo zdanje je prepuno misterija, zagonetnoga.

Teolozi, istoričari i arheolozi su uvjerenja kako je ta crkva istovremeno i Golgota, mali brežuljak na kome je Hrist bio razapet, ali i onaj ‘novi grob’ Josipa iz Arimateje, u blizini same Golgote, u koji je položeno Isusovo mrtvo tijelo.

Ovaj događaj je pravi spektakl za hrišćane, a kako to izgleda pogledajte u videu.

About The Author

Urednik

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.