Skriveno u dubini od 5.000 kilometara, jezgro Zemlje nedostupno je bilo kakvom direktnom istraživanju. Međutim, kineski i američki naučnici tvrde da su uspjeli zaviriti u samo središte naše planete i da u centru jezgra postoji još jedno jezgro, prenose agencije.

Istraživači, čija je studija objavljena u magazinu Nature Geoscience, vjeruju da se u tom najdubljem dijelu naše planete struktura kristala željeza razlikuje od one u vanjskim dijelovima jezgra.

Budući da ne postoji mogućnost da se dopre u srce Zemlje, naučnici proučavaju njeno jezgro pomoću odjeka koje proizvode zemljotresi te analiziraju njihove promjene dok se probijaju kroz različite slojeve planete.

Profesor Xiaodong  Song sa Univerziteta u Illinoisu izjavio je da se “valovi odbijaju nazad-naprijed sa jedne na drugu stranu Zemlje”.

Ovi podaci, smatra on, pokazuju da je jezgro Zemlje – čvrsta oblast veličine Mjeseca – zapravo sastavljeno iz dva dijela.

Dramatične promjene Zemlje

Informacije prikupljene tokom seizmičkih aktivnosti sugeriraju da su kristali u “jezgru jezgra” poredani u pravcu istok-zapad, takoreći polegnuti, gledano naniže, visoko iznad Sjevernog pola.

Kristali, pak, koji se nalaze u “vanjskom dijelu jezgra” poredani su u pravcu sjever-jug, odnosno vertikalno gledano sa iste visinske tačke.

“Činjenica da smo otkrili različite strukture u različitim dijelovima jezgra govori nam o jako dugoj historiji Zemlje”, kazao je Song.

Solidifikacija jezgra, koje se nalazi na 5.000 kilometara dubine, počela je prije oko milijardu godina.

Jezgro nastavlja rasti za 0,5 milimetara godišnje.

Otkriće da se u njemu nalaze različito poredani kristali navodi na zaključak da su se oni formirali pod različitim uvjetima te da je u određenom periodu naša planeta iskusila dramatične promjene.

About The Author

Urednik

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.