Najnovije istraživanje u Španiji ukazuje na to su Evropljani u stvari bili tamnoputi, a ne svijetle puti kao što se donedavno mislilo, i da su imali plave oči.

Kako je objavljeno u studiji časopisa “Priroda”, genetski materijal iz zuba skeleta čovjeka, La Brane 1, koji je živio prije 7.000 godina, a koji je pronađen u pećini u Španiji 2006. godine otkriva čudnu kombinaciju tamne kože i plavih očiju.

Do sada se pretpostavljalo da je svijetla boje kože evoluirala prilično rano u Evropi, tokom Gornjeg paleolita, ali to očigledno nije slučaj, kaže koautor studije Čarls Lalueza-Foks sa Instituta za evolucionu biologiju u Španiji.

Čovjek koji je živio u starom kamenom dobu imao je dio afričkih gena što se vidi kroz pigmentaciju kože, a naučnici kažu da je svjetliji ten kod Evropljana posljedica promjene načina ishrane i uzimanja vitamina D.

Odnosno, zbog nedostatka prirodnog vitamina D, ljudsko tijelo je počelo samo da ga proizvodi na suncu, koža je ostala tamnija i odatle genetski potpis sa plavim očima i crnom kosom, smatraju naučnici.

Autori ove studije došli su i do saznanja da La Brana nije stekao genetsku mutaciju koja dozvoljava da ljudi lakše svare mlijeko i skrob, već adaptacijama koje su vjerovatno nastale “rođenjem” poljoprivrede u neolitskom dobu.

About The Author

Urednik

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.