Najnovija eksplozija na Suncu desila se u utorak u 19:32 sati. 

 NASA-in solarni satelit (Solar Dynamics Observatory – SDO) snimio je veliku eksploziju na Suncu koja se desila u ogromnoj grupi pjega označenih kao AR 1944.

To je najveća grupa sunčevih pjega koja se pojavila u posljednjih devet godina. Pjege su se još 1. januara ukazale na rubu Sunca koje se sporo vrti i sada su na sredini njegovog diska.

To su tamne oblasti na sunčevoj vidljivoj površini i predstavljaju kompleksne forme plazme povezane sa snažnim magnetskim poljima. Njihova temperatura je nešto niža od okolne i zato ih vidimo kao crne strukture različitih oblika. Prečnik najveće pjege u grupi je dva puta veći od prečnika Zemlje.

Najnovija eksplozija na Suncu desila se u utorak u 19:32 sati. Označena je kao događaj klase X1.2. Rezultat eksplozije su različita zračenja i veliki oblak naelektrisanih čestica koje se velikom brzinom šire u prostor. Dok svjetlost i druge dijelove elektromagnetskog spektra zapažamo već nakon nekih osam minuta, materija putuje sporije.

Val super vruće plazme doći će do Zemlje i izazvati geomagnetske oluje. Može se očekivati prekrasna polarna svjetlost, a drugi značajniji efekti kao što je utjecaj na telekomunikacione satelite i strujne sisteme na tlu, teško je prognozirati.

S obzirom da se ipak radi o najnižoj klasi u grupi sunčevih oluja (maksimalna klasa je X9), to ne bi trebalo biti većih problema.

Prema prognozi “svemirskih meteorologa”, u četvrtak, 9. januara očekuje nas umjerena geomagnetska oluja.

About The Author

Urednik

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.