DVIJE skupine znanstvenika vršile su istraživanje vezano uz erupciju supervulkana i obje su došle do istog, zastrašujućeg zaključka: supervulkan može erumpirati odjednom bez vidljivih znakova!

Otkrili su to tim geologa sa Švicarskog federalnog instituta za tehnologiju iz Zuricha te međunarodna ekipa znanstvenika predvođena Lucom Caricchijem sa ženevskog sveučilišta koja je provela više od 1,2 milijuna računalnih simulacija.

Studije obje ekipe znanstvenika objavljene su u magazinu Nature Geoscience.

“Znali smo da sat otkucava, ali nismo znali koliko brzo i što zapravo aktivira erupciju supervulkana”, kazao je Wim Malfait iz ciriške ekipe dodajući kako sada znaju da nema ništa posebno zbog čega bi se supervulkan mogao aktivirati: “To se može dogoditi samo zbog njegove glomaznosti”.

vezRanije se vjerovalo kako do erupcije supervulkana mogu dovesti jedino potres ili neke druge vanjske pojave, no posljednja su istraživanja dokazala da se supervulkan može aktivirati sam od sebe zbog ogromne količine magme koju sadržava.

Erupcija supervulkana Zemlji bi donijela velike promjene, temperatura bi se mogla smanjiti za oko 10 stupnjeva, a pepeo bi spriječio da Sunčeva svjetlost dopre do tla. Veliki broj ljudi bi stradao. Promjene bi bile dramatične, tvrde znanstvenici.  Posljednja erupcija supervulkana dogodila se prije 70 tisuća godina, a tada je, prema nekim teorijama, stradalo čak pola ukupnog stanovništva na Zemlji.

“Erupcija supervulkana je nešto s čim ćemo se morati baviti. Sigurno će se dogoditi u budućnosti. To možete usporediti s udarom asteroida – rizik u bilo kojem trenutku je mali, ali kada se dogodi posljedice će biti katastrofalne”, dodaje dr. Malfait.

Znanstvenici ipak vjeruju kako bi neke male promjene, primjerice u tlaku, mogle otkriti da će se supervulkan aktivirati, no nisu sigurni hoće li to moći otkriti dovoljno rano da pokušaju spriječiti katastrofu.

Na svijetu postoji šest supervulkana. Najpoznatiji od njih je Yellowstone u američkoj saveznoj državi Wyoming, a najveći je Toba u Indoneziji čija je posljednja erupcija prije oko sedamdeset tisuća godina označena kao najvećom vulkanskom erupcijom u posljednjih 25 milijuna godina. Zatim Long Valley u istočnoj Kaliforniji, Taupo na Sjevernom otoku, Aira u Japanu te Valles u Meksiku.

Index

About The Author

Urednik

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.