Za razumijevanje  feng-shui filozofije, neophodno je temeljno poznavanje elemenata. Kada krenemo sa preuređenjem doma u cilju poboljšanja životnih uslova, a pri tome nemamo pojma šta radimo i kako elementi međusobno djeluju, mi ne možemo postići neki pomak. Ako nam neko kaže “postavi saksiju sa cvijećem u istočni sektor” i mi to mehanički odradimo, trebamo znati da nismo postigli ništa i da će efekat biti veoma slab. Tek kada naša svijest “prodiše” u skladu sa univerzumom, može doći do željene promjene. Centar svjesnosti je srce (a ne glava), mi jednostavno moramo naučiti da osjetimo energiju i često možemo čuti da feng-shui majstori i praktikanti ne koriste nikakve mape ili kompas, već su svojim boravkom u prostoriji u stanju detektovati problematična područja i energetske blokade.  Svi smo mi u stanju osjetiti da neki prostor emituje negativnu ili pozitivnu energiju. To je pitanje protoka energije. Tamo gdje nema dovoljno svjetlosti i provjetrenosti, koncentriše se hladna, vlažna i tamna energija, koja u energetskom smislu djeluje kao tamna mrlja. Takođe, tamo gdje vlada nered, gdje postoji gomila beskorisnih i oštećenih stvari, nakupljena prašina i prljavština, to na energetskoj mapi djeluje kao zagušenost i vapaj za oslobađanjem. Ako imamo osobinu da sakupljamo i zadržavamo stare stvari i uspomene, to govori o psihološkom aspektu vezanosti za prošlost i nesposobnosti da raščistimo s njom i krenemo naprijed i glavna emocija koja nas vodi kroz život jeste strah.
Da bismo razumjeli interakciju elemenata, prije svega trebamo znati da elementi predstavljaju stanja energije (chi): – statičnost (zemlja), protočnost/opadanje (voda), rast (drvo), pokretačka energija, uzdizanje (vatra) i stezanje (metal), fiziči predstavnici elemenata su nešto drugo i ne trebamo biti suviše bazirani na njih. Energija se prvobitno javlja kao nemanifestovani vrtlog božanske volje za stvaranjem i prije nego što se manifestuje kao oblik, boja, zvuk, emocija, ona stvara prvu klicu, simboliziranu brojem 1, sjevernim sektorom i elementom vode. Sjeme je prva stepenica fizičkog ispoljavanja, sve nastaje mnogo prije nego što se manifestuje u svom pojavnom obliku. Sjeverni sektor predstavlja potencijal energije koji možemo iskoristiti na pozitivan ili negativan način.
Sjever i element vode

Prilikom identifikacije prostora u kome boravimo, krenimo u smjeru kazaljke na satu i obratimo pažnju na ovaj sektor. Možemo se bazirati na kompletan objekat, a možemo i na pojedinačne prostorije. Kako izgleda sjeverni sektor našeg doma, koja je namjena prostorije, da li je prostor zatvoren ormarima i pretrpan raznim predmetima, postoji li tu prozor, vrata, šta se nalazi sa spoljašnje strane. Takođe, trebamo obratiti pažnju da li postoje elementi u sukobu i kako se to može odraziti na ovaj sektor. Sjever korespondira sa elementom vode, ako je tu prisutna zemlja ona će zagaditi vodu. Da bi se sukob riješio, potreban je element medijator što je ovdje metal koji će iscrpiti zemlju a podržati vodu. Prisustvo zemlje će  zatvoriti protočnost i zagaditi energetske potencijale, pa ćemo biti zaglavljeni u raznim nedoumicama i nećemo imati jasne ideje i vizije vlastitog razvoja i ispoljavanja kreativnosti.  Zemlja donosi stagnaciju što za sjever nije povoljno jer se stvari u korijenu blokiraju.  Sjever predstavlja zimu, kada su dani kratki a noći duge, tu vlada najcrnja noć nakon čega se počinje nazirati svjetlost.
Pogledajmo trigram Kan koji u sredini ima jednu yang liniju, a okolo dvije yin linije, što opisuje tamu u kojoj se razvija svjetlo. To je kroz simbol yin-yang prikazano kao onaj tamni dio u kome postoji tačka svjetla. Astrološki, to je Mjesec (yin) koji prima svjetlo od Sunca (yang) i predstavlja skup naših psiho-emocionalnih utisaka. Yang, pokret je ukliješten yinom, ponorom. Trigram Kan predstavlja zimu, led, ponoć, opasnost pokreta, gdje god se okrenemo nalazi se ponor, ambis, zato je neophodna unutrašnja mudrost, prilagodljivost, savijanje, vijuganje poput vode koja pronalazi sebi put. Voda pamti, ona je psihohološki rezervoar, mi smo najvećim dijelom sačinjeni od vode, nesvjesni onoga što se nalazi u nama. Naša duša je poput najdubljeg okeana, mračnog i misterioznog. Zato u sebi krijemo opasnost, propadamo kroz ponor vlastitih strahova i trauma, od čega je najveća trauma trenutak rođenja, dolaska na ovaj svijet, koja ostaje utisnuta cijelog života. Voda je element nesvjesnog preko kojeg komuniciramo sa svijetom, upijajući i pohranjujući utiske. Kan opisuje stanje energije u njenom najnižem obliku, suprotno od trigrama Li koji opisuje kulminaciju, najviši oblik njenog ispoljavanja i oni su kosmički par. Voda je početni davalac, vatra je njena manifestacija i ovaj par predstavlja uzročno-posljedičnu vezu.
Azra

About The Author

Urednik

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.