Feng-shui koncept baziran je na  filozofiji pet elemenata i njihovoj korespondenciji sa glavnim i sporednim stranama svijeta, u cilju stvaranja što skladnijeg prostora, odnosno identifikacije negativnih sektora i njihove harmonizacije kroz primjenu različitih metoda  počev od boja, preko simbola, zvuka itd. Danas je ova drevna tehnika veoma komercijalizovana, pa ako pokušamo putem interneta dobiti neke informacije dobićemo masu sajtova na kojima “certificirani” majstori feng-shuija nude instant lijekove kao što su mandarinske patke, šuplji kineski novčići, nasmijani buda i tronoga žaba, koji će riješiti sve naše ljubavne i finansijske probleme. Dovoljno je samo da za iste izdvojimo popriličnu sumu novca i da ih postavimo u određeni sektor doma, sve će biti riješeno čarobnim štapićem. Međutim, u praksi to nije baš tako.
Feng shui s jedne strane jeste simbolički,  sve što posjeduje materijalnu formu ima i svoju simboliku odnosno energetsku pozadinu, pa je ruža ili srce simbol ljubavi, oružje ili nož je simbol agresije i nasilja i sl. S druge strane, mentalni sklop našeg podneblja nije vibracijski usklađen sa pojedinim kineskim simbolima jer ih energetski ne raspoznajemo, ne postoji korespondencija između naše svijesti i pojedinih simboličkih uzoraka.  Tako, ne trebamo nikako suviše slijepo, jednostrano i bez razumijevanja prilaziti ovoj drevnoj nauci. Mi prije svega trebamo  naučiti da svjesno “prodišemo” u skladu sa univerzumom. Centar svjesnosti je srce (a ne glava), naša svijest se ne širi na nivou logičkog uma već na nivou osjećaja. Isto tako, centar našeg doma jeste kosmičko srce koje predstavlja svijest prostora u kome boravimo. Mi već posjedujemo određeni nivo osjećaja za prostor, u stanju smo osjetiti negativnu energiju prostora, ali ne razvijamo se dovoljno u toj mjeri da osvijestimo uzroke koji dovode do takvog stanja.
Kada se prvi put susretnemo sa mapom letećih zvijezda našeg doma, mi ćemo pokušati nekom logikom da povežemo značenje brojeva planinske, vodene i vremenske zvijezde, pa ćemo početi da odgonetamo gdje ćemo staviti vodu, gdje žabu sa novčićem, a gdje mandarinske patke. Kako god krenemo, uvijek ćemo osjećati da nismo uradili pravu stvar, pa ćemo simbole premetati s jednog na drugo mjesto po nekoliko puta. Šta to znači? To znači da naš “osjećaj”,  naše srce javlja da nismo na pravom kursu. Feng-shui nije puko premještanje stvari niti je puko čišćenje prostora, a ne svodi se niti na kupovinu i postavljanje kineskih simbola unutar doma. Prije svega, moramo locirati tačke odnosno sektore života koji nisu na zadovoljavajućem nivou. Na primjer, ako utvrdimo da naš finansijski sektor nije zadovoljavajući, nećemo kupiti kinesku žabu sa novčićem, postaviti je negdje na policu i očekivati priliv bogatstva. Vjerovatno moramo raditi nešto sasvim drugo, možda nam komunikacija uopšte nije jača strana, a nedostatak novca je samo rezultat neprohodnih komunikacijskih veza. On jednostavno nije mogao da teče prema nama jer smo blokirali energetske prolaze. U tom slučaju,neophodno je sve sektore života dovesti u harmoniju, a ne samo prebaciti težište ne element bogatstva. Cilj feng-shuija je uspostavljanje ravnoteže, otkrivanje faktora koji uzrokuju nedostatak harmonije. Višak nečega uvijek će stvoriti manjak na drugoj strani. Ako smo bazirani isključivo na novac i karijeru, zdravlje može biti ugroženo. Ako smo fokusirani isključivo na ljubavne odnose i imamo komplikovan partnerski život, možemo finansijski biti na gubitku ili će sektor prijateljstva biti oštećen i sl.
Da bismo pravilno razumjeli koncept prostora i vremena, neophodno je temeljno znanje o djelovanju elemenata. Ono što zemlja podrazumijeva u energetskom smislu, je prije svega prijemčivost, zaštita, majčinstvo, rađanje, ograničavanje, sputavanje, zatrpavanje, zidovi/granice, blokiranost, sigurnost, materija, ishrana. Voda predstavlja naš psiho-emocionalni (duševni) sklop, rezervoar nesvjesnih psihičkih i emocionalnih sadržaja koji uslovljavaju naše ponašanje. Ako je blokiran element vode ili kontaminiran suvišnim prisustvom zemlje, to može dati suviše brige i zatrpane energetske kanale. Zemlja kao zgusnuta energija predstavlja najgušći i najteži element, naše kosti, mišiće i meso, odnosno fizičko tijelo “ograničeno” kožom koja simboliše zidove, granice našeg jastva. U tom smislu, zemlja daje vidike ograničene materijalnom formom i oblikom i “spušta” fokus naše svijesti na niže sfere, tako zbog elementa zemlje često nedostaje radosti, entuzijazma i vjere, te se zemlja smatra negativnim elementom ako nije u ravnoteži.
Na sjeveru, energija je hladnija, tamnija, tajanstvenija, tiša, na istoku je razorna i glasna (grom), razbija tamu i svom silinom izlazi na vidjelo, budi se i pokreće život iznova. Sjever predstavlja začeće, početak, kreativni potencijal (1), s obzirom da iz njegovog sazviježđa Ursa major (Veliki medvjed) dolazi priliv glavne energije.

Element zemlje 

Element zemlje pripada jugozapadu (jin zemlja) i sjeveroistoku (jang zemlja),  kroz osu sjeveroistok-jugozapad energija se zgušnjava i postaje teža, statična, zemlja prima i sažima energiju, uvlačeći je prema unutra. Osa sjeveroistok-jugozapad predstavlja glavnu energetsku osu zemlje. Jugozapad predstavlja roditeljsku ulogu, korijene i porijeklo, odnosno korijensku čakru kroz koju smo povezani sa materijalnom ravni. Neharmoničan jugozapad stvara zaglavljenost u prošlosti. S druge strane, sjeveroistok predstavlja krunsku čakru, vezu sa višim sferama svijesti i ima više metafizički aspekt u odnosu na jugozapad.

Pogledajmo trigram kun koji simbolizira jugozapad (jin zemlju), isti je sačinjen od tri isprekidane  linije i predstavlja  otvorenost za primanje uticaja na sva tri nivoa – nebeskom, ljudskom i zemaljskom. Ovdje je energija potpuno statična, pasivna i tamna (yin), pa je neophodan uticaj muškog polariteta – trigrama čijen, smještenog na sjeverozapadu, koji je potpuno aktivan, svijetao (yang). Kosmička suština zasniva se na dualističkoj teoriji yina i yanga koji su prisutni u svemu postojećem. U široj feng-shui praksi, jugozapad se posmatra kao polje odnosa i braka, ali ne možemo tako jednostrano posmatrati segment odnosa, bez interakcije sa njegovim nebeskim parom. U suštini, jugozapad je polje majčinstva i nije toliko atraktivan za samce i one koji su u potrazi za partnerom, već više za one koji su u braku ili ulozi roditelja, gdje ojačan element zemlje unosi stabilizaciju. Općenito,  osa sjeveroistok-jugozapad je  statična i  za pokretanje stvari s mrtve tačke potrebno je aktivirati dinamičnu osu jugoistok-sjeverozapad. Stvar je naših afiniteta da li više volimo stagnaciju i tapkanje na sigurnom, ili ćemo unijeti malo dinamike u svoj život. U kombinaciji statičnog sektora jugozapad i dinamičnog sektora sjeverozapad, dobivamo idealan odnos u kome ženska energija jugozapada nastoji da uzemlji i stvori sigurnost, dok muška energija sjeverozapada uzdiže energiju prema gore, ne dozvoljavajući da stagnira. Da bi se uspostavio balans, neophodna je doza mudrosti i vještine poznavanja elemenata.
Energija prvobitno nema svoju manifestovanu formu i predstavlja  priliv božanske volje za stvaranjem, spušta se kroz različite sfere, te silaskom u sublunarnu sferu (sferu elemenata), poprima opipljive i vidljive oblike, boje, zvuk, emocije i sl. Kako u kosmosu vlada stalni priliv nove energije koja teži da se manifestuje, tako dolazi i do širenja kosmosa te stalnog kretanja i stalne promjene, ništa nije statično i nepromjenjivo, sve je uslovljeno faktorom vremena.

Tako se i feng-shui velikim svojim dijelom bavi uticajem vremenskih ciklusa na svijest čovjeka, a tako i na svijest prostora.

 

About The Author

Urednik

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.