Mjesec danas u 11:15 sati počinje svoje putovanje kroz polusjenku i sjenku Zemlje. Maksimalna faza totaliteta je u 12:55 sati, a kraj pojave je u 14:34 sati. Ovaj nebeski fenomen, koji nazivamo totalno pomračenje Mjeseca, sasvim će se dobro vidjeti iz Kanade, sa Tihog okeana i drugih dalekih egzotičnih destinacija.

I dok se astronomi raduju ovom rijetkom prizoru, neki kršćani vjeruju da je ova serija takozvanih “krvavih Mjeseca” povezana sa biblijskim proročanstvom o smaku svijeta. – Pogledajte: http://fenomeni.eu/blic/dolazi-krvavi-mjesec/#sthash.Nwvrd198.dpuf

“Krvavi Mjesec će moći da posmatraju Kanađani, stanovnici Havaja, brojnih ostrvskih zemalja u Okeaniji itd. Radi se o fenomenu koji se javlja kada je Mjesec u sjenki Zemlje. Međutim, mi ga i dalje vidimo jer zemljina atmosfera jače prelama crvene zrake svjetlosti Sunca koje ga obasjavaju, pa tada bude u raznim nijansama crvene boje. One ovise o stanju u visokim slojevima atmosfere. Nekada, nakon većih vulkanskih erupcija, zbog prašine koja lebdi, boja može da bude i izrazito tamno crvena.

“Ovo pomračenje je drugo u nizu od četiri uzastopna totalana pomračenja Meseca. To je relativno rijedak slučaj jer u 5.000 godina, počevši od 2000. godine prije nove ere pa do 3000. godine ove ere, ima ukupno 4.378 raznih tipova pomračenja Mjeseca, ali svega 142 puta će se dogoditi da Mesec četiri puta uzastopno bude potpuno pomračen. Treba spomenuti da postoje i djelimična pomračenja Mjeseca ili pomračenja, koja se gotovo ne vide kada Mjesec prolazi samo kroz polusjenku”.
Oni koji žele da posmatraju ovaj fenomen to mogu učiniti ovdje.

About The Author

Urednik

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.