Britanski kriminolozi otkrili su da se muškarci koji ubijaju članove svoje porodice mogu svrstati u četiri kategorije: pravedan (ubica pokušava da locira krivicu za svoje zločine u majci koju drži odgovornom za raspad porodice. Za ove muškarce, status hranitelja porodice je ključan za njihovu ideju idealne porodice),socijalno nestabilan, razočaran i paranoičan.

Raspad porodice predstavlja najčešći „okidač“ za nasilje, a odmah iza se nalaze finansijski problemi i ubistva iz časti. Oni su do ovog otkrića došli nakon proučavanja novinskih članaka u vezi sa porodičnim ubistvima od 1980. do 2012. godine.

Stručnjaci kažu da se tragadije u kojima čovjek posegne za oružjem i usmrti ili povrijedi svog najrođenijeg, češće događaju u seoskim, ruralnim sredinama, relativno siromašnim. Međutim, u posljednje vrijeme takvi slučajevi su sve češći i u gradskim porodicama sa egzistencijalnim problemima i nesigurnim i nerješenim socijalnim statusom.

U razvijenim zemljama sve su cesci slucajevi ubistva cijele porodice od strane oca ili majke i samoubistva.

Posljednji ovakav slucaj desio se u Holandiji kada je uspjesni bankar ubio zenu,sebe i kcerku u svojoj vili ,a posljednje rijeci ostale su na Twitter: Nije sve u novcu

Statistika porodičnih zločina pokazuje da, kao izvršioci, dominiraju muškarci , dok su u manje navrata ubistva najmilijih počinile žene. Najčešće ubice su muževi koji su  presudili suprugama. Slijede ih sinovi, a zatim očevi i majke . Među izvršiocima  našla su se braća i stričevi, zetovi, očuh, pa čak unuk i unuka.

Zanimljivo je da  nikada nije zabilježen slučaj da sestra ubije brata a takav zločin je vrlo  rijedak i na cjelokupnom prostoru bivše Jugoslavije.

About The Author

Urednik

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.