Nakon što smo shvatili da ne možemo doprijeti u onostranost, kamo smo pohranili dosadašnje vrijednosti, želimo povratiti vrijednost ovostranosti, kao sfere u kojoj živimo. To je težak cilj, jer smo premoreni od dosadašnjih uzaludnih pokušaja. Najprije je stvoren pesimizam, koji se zatim razvio u posvemašnji (savršeni) nihilizam i spoznaju da je moral odvraćanje od volje za opstanak. (

Niče je zbir kontradikcija naše kulture i naše sudbine, njena najbespoštednija kritika i najpotpunija sinteza. On je čitavo ovo naše doba, tragično sa preopterećenošću, koje preko njega u jednom novom poletu uvis traži svoj spas. On je jedno veliko Da i jedno veliko Ne čitave naše duševne strukture i naše problematike. On govori kao čovjek koji je na sebi izdržao sve muke naše stvarnosti. Taj samozvani imoralist nosilac je visokog moralnog saznanja našeg doba.

Uspon nihilizma, koji će obilježiti povijest Europe dvaju idućih stoljeća. Ta je povijest neizbježna, to je «ono što više ne može doći drugačije.» Upravo zbog njezinog karaktera nužnosti moguće je tu povijest ispričati već sada, takoreći unaprijed. Ona je poput sudbine. Govori nam u stotinu znakova, koje ljudi ne primjećuju.

[real3dflipbook id=”17”]

 

About The Author

Urednik

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.