U 19. vijeku zlatna groznica “drmala” je Kaliforniju, u 21. seli se u – svemir gdje, u potrazi za plemenitim metalima, investitori očekuju da pronađu skupocjenu platinu.

Krajem aprila je, naime, u svemirskom muzeju u Sijetlu predstavljen plan o ”planetarnim izvorima” koji podrazumjeva potragu za plemenitim metalima na asteroidima.

Kompanija iza koje stoji nekolicina američkih bogataša namjerava da se upusti najprije u ispitivanje, a potom i u eksploataciju, asteroida nastalih od ”otpadaka” planeta, uvjereni da se u njima skrivaju vrijedni metali, kao što je platina.

Većina asteroida nalazi se između Marsa i Jupitera, ali u relativnoj blizini Zemlje ima ih sasvim dovoljno, oko 9.000, da bi bilo moguće njihovo istraživanje.

Kompanija već razvija ambiciozan plan da 2015. godine da lansira set teleskopa za potragu na asteroidima koje orbitni put ”navodi” dovoljno često u blizinu Zemlje da bi ”rudarske” akcije mogle da se izvode u redovnim intervalima.

Prva faza istraživanja koštala bi nekoliko miliona dolara,

Sljedeći korak je, međutim, kako primjećuje britanski nedeljnik ”Ekonomist”, kompleksniji i skuplji. Ona podrazumjeva slanje nove generacije svemirskih letelica koje bi trebalo da ispitaju šta je pronađeno, a potom i prenose ”plijen” na zemlju.

Za to bi, kako se predviđa, postojala dva načina. Jedan bi podrazumjevao inteligentne robote koji bi kopali u postojećim orbitama i ”istovarali” kada se asteroidi približe zemlji.

Drugi, riskantniji, sastojao bi se u ”preuzimanju” manjih asteroida, njihovoj ”seobi” u Zemljinu ili Mesečevu orbitu, i tek onda njihovu eksploataciju.

Ovaj scenario, međutim, mogao bi da ima katastrofalne posljedice po Zemlju, ukoliko bi tokom manevrisanja asteroidima nešto krenulo loše.

Na stranu što bi, kako procjenjuje jedan svemirski institut, ”prenošenje” asteroida teškog 500 tona koštalo oko dvije i po milijarde dolara.

Cio proces, međutim, bio bi znatno skuplji i popeo bi se i do 100 milijardi dolara.

About The Author

Urednik

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.