Dvije godine nakon što su naučnici objavili vijest o pronalasku Higgsovog bozona, a godinu dana nakon što su Peter Higgs i Francois Englert dobili Nobelovu nagradu za doprinos njegovom otkrivanju, međunarodni tim stručnjaka tvrdi kako ova čestica možda i nije pronađena.

“Podaci kojima trenutno raspolažemo nisu dovoljno precizni, ovo bi mogla biti bilo koja od desetaka drugih čestica”, rekao je dr. Frandsen. “Mi vjerujemo da se radi o sličnoj čestici, tzv tehni-Higgs.”

Higgsov bozon i tehni-Higgs čestica se vrlo lako mogu u eksperimentu zamijeniti, ali pripadaju dvjema potpuno različitim teorijama o nastanku svemira. Dok prva pripada teoriji Standardnog modela, druga vezana za teoriju o više univerzuma nije uopće elementarna čestica, nego se (ako postoji) sastoji od tehni-kvarkova. Oni bi u određenim kombinacijama mogli da formiraju ‘tamnu materiju’ svemira, međutim, da bi se tehni-kvarkovi povezali u cjelinu, na okupu ih mora držati za sada nepoznata sila, jer nijedna od četiri prirodne sile poznate modernoj fizici ne može igrati tu ulogu (gravitacija, elektromagnetna sila, slaba nuklearna i jaka nuklearna sila).

Fizičari taj neotkriveni fenomen nazivaju tehnikolor silom.

Potrebno je prikupiti više podataka od CERNa, a uz pomoć možda još jačeg akceleratora, no za to bi se moralo čekati najranije do sljedeće godine, jer je LHC (veliki hadronski kolajder) ugašen radi rješavanja nekih propusta.

About The Author

Urednik

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.