U jugozapadnoj Kini, u području visokih tibetanskih planina, naučnici su otkrili pravi “Jurassic Park”, odnosno “Izgubljeni svijet” prethistorijskih biljaka.

 [24 sata info] 

Začuđuje otkriće djelo je španskih biologa i grupe naučnika iz Kineske akademije nauka.

Naime, biolozi su svoja istraživanja provodili u samom srcu ovog udaljenog područja na istoku visoravni Tibeta, i to u kanjonu koji se zove “Ždrijelo tigra koji skače”.

Ekspedicija je otkrila biljke iz porodice prethistorijske flore, a koje se na tom području najvjerovatnije nalaze već milionima godina.

“Otkrili smo ogroman broj prethistorijskih biljaka u području tibetanskih planina, a koje su se na Zemlji pojavile još u vrijeme krede, a neke čak i u vrijeme jure. Ovo su pravi živi fosili”, saopštili su biolozi koji su učestvovali u ovom otkriću.

Naučnici smatraju da je ipak većina pronađenih prethistorijskih biljaka ipak nestala, te da su samo neke od njih preživjele, poput onih koje su pronašli na ovom području.

Prema istoj studiji, povoljne temperaturne i vremenski uslovi sa umjerenom klimom i duga tektonska stabilnost, pogodovali su opstanku “Izgubljenog svijeta” prethistorijskih biljaka.

[wp-backlink-search]

About The Author

Urednik

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.