Na sjeveru Tanzanije nalazi se jedinstveno jezero u svijetu. Za razliku od drugih jezera, koja se ističu po ljepoti prirode, ljekovitosti vode, jezero Natron drugačije je po tome što životinje koje ga dotaknu pretvara u kamen

Prema pisanju naučnog magazina “New Scientist“, temperatura vode u jezeru može se popeti i do 60 stepeni Celzijusa, dok je alkalnost vode između pH 9 i pH 10.5.

Jezero je ime dobilo po svom sastavu u kome dominiraju karbonat i natrijum hidrogenkarbonat. Zbog toga se svako ko stupi u kontakt sa vodom kalcifikuje.

Ovo čudo prirode inspirisalo je britanskog fotografa Nika Brandta, inače kreatora kultnog spota Majkl Džeksona “Earth song“, da fotografiše skamenjene ptice i druge sitne životinje koje su talasi izabacili na obalu. On ih je vratio u prirodan položaj i udahnuo im jedan novi život – umjetnički!

asdf

Pronašao sam ih na obali jezera. Niko ne zna kako su one uginule. Možda su se, zbunjene čudnim odrazom ovih voda, ptice zabijale u njih kao insekti u staklo… – rekao je autor fotografija.

About The Author

Urednik

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.