Promijenio je engleski jezik.Riječi poput poke, status, profile i share redefinisane su u Oksfordskom rječniku sa svojim novim, online značenjem. Dodata je riječ LOL.

Transformisao je veze
Jedan od pet parova započeo je vezu posredstvom Facebooka. Čak 38 posto korisnika osvježava svoj ljubavni status na zidu kad veza postane zvanična, a 36 odsto korisnika se uloguje čim se završi seks. Baš romantično šaputanje na jastuku, zar ne?

Uticao je na razvode
Gotovo 25 odsto korisnika raskinulo je preko ovog sajta. A ko zna koliko je njih raskinulo zbog njega. Ups!

Ušao je u politiku
Barak Obama je tokom 2008. prvi put koristio društvene mreže u političkoj kampanji. Fotografija koja je do sada dobila najviše lajkova (čak 4,4 miliona) jeste zagrljaj Baraka i Mišel nakon što je on pobjedio.

Odgovoran je za psihološke poremećaje
Više od 350 miliona ljudi pati od FAD – Facebook addiction disorder (navučenost na Facebook). Ne zna se tačan broj korisnika koji su zbog Facea dobili FOMO – Fear of missing out (strah da nešto propuštate) i JOMO – Joy of missing out (uživanje zbog ostajanja kod kuće).

Povećao je broj zločina i izmjenio zakone
Širom svijeta se povećao broj pljački jer su korisnici obavještavali da su otišli na odmor. U zakonu postoji i stavka koja se bavi zloupotrebom društvenih mreža.

Lansirao je novi biznis
Oko dvadeset miliona malih preduzeća ima svoju FB stranicu, a mnogi korisnici više vole da posjećuju poslovne FB profile nego oficijalne sajtove.

Uticao je na prijateljstva
Prosječan korisnik ima oko 300 prijatelja od kojih ih bar 34 posto ignoriše u stvarnom životu. Mnogi su prijatelji sa ljudima koje uopšte ne vole. Zapitajte se koliko ste puta novom poznaniku rekli: „Nađi me na Facebooku!“, umjesto da ste mu dali broj telefona.

Zamjenio foto-albume i spomenare
Nekada ste trčali kod prijatelja da im pokažete fotke sa ljetovanja, a sada su dostupne svima na sve strane. Kao i svaki segment vašeg života. Korisnici Facebooka sigurno znaju više o vašem životu i političkom opredeljenju, recimo, od vaših roditelja.

Učinio da informacije budu dostupnije
Na ovaj način ćete brže i lakše dolaziti do informacija iz bilo koje sfere. Umjesto da istražujete po internetu, one će pronaći vas.

About The Author

Urednik

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.