Naučnici su otkrili da je kuga koja je harala u 6. i 14. stoljeću bila prouzrokovana različitim tipovima iste bakterije.

Naučnici su došli do šokantnih i zabrinjavajućih otkrića nakon analize bakterijske strukture DNK uzete iz zuba dvaju kostura žrtava Justinijanske kuge čija se starost skeleta procjenjuje 1.500 godina. Ova kuga je zbrisala s lica zemlje pola stanovništva Europe.

Nakon  što su uporedili bakterijsku strukturu DNK i DNK strukturu bakterije koja je izazvala sličnu kugu, poznatu kao Crna Smrt, 800 godina kasnije , naučnici su otkrili da su obje bakterije  zapravo različiti sojevi iste zarazne bakterija “Yersinia pestis”, koju prenose crni štakori.

To znači,  tvrde naučnici, da zbog toga što je ova kuga bila u stanju preživjeti, i  po drugi put se pojaviti, bez obzira na razmak od gotovo jednog stoljeća, ona se može ponovo pojaviti u budućnosti.

Iako istraživanja pokazuju da su se ove dvije kuge pojavile nezavisno, te da je aktivnost  prve potpuno zamrla, aktivnost druge kuge, vjeruje se, još tinja. Stoga bi možda mogla izazvati još jednu tragediju kakva se desila  u Kini sredinom 1800-ih godina, kad je umrlo 12 miliona ljudi, od Kine do Indije.

Vjeruje se da je prva kuga iz 6. stoljeća ubila preko 50 miliona ljudi, što je tada bila polovina svjetske populacije, uključujući i rimskog cara Justinijana, nakon čega je ova kuga dobila ime po njemu.

About The Author

Urednik

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.