Lavlja stijena

Sigirija (“Lavlja stijena”) je monolitna stijena koja se nalazi u središtu distrikta Matale na Šri Lanki, a koju mnogi smatraju Osmim svjetskim čudom, kako zbog neobične prirodne formacije, tako i zbog ostataka nekadašnje utvrđene palače izgrađene na samom vrhu. Staru kamenu utvrdu je koristio kralj Šri Lanke Kashyap ( 473.-495. godine) kako bi se sakrio od napada svog brata.

Jedno od najznačajnijih obilježja ovog geološkog remek-djela su Lavlje stepenice koje vode do palače na vrhu stijene koja je i danas okružena ostacima raskošne mreže vrtova, rezervoara i drugih građevina koje nam govore o bogatoj istoriji ovog lokaliteta.

Upisana 1982. godine na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji, ova stijena je puna arheološkog značaja. Pored toga što se u njezinim pećinama (koje se nalaze u podnožju) kriju gotovo netaknute slike na zidovima, u palači se mogu vidjeti i dobro očuvani primjeri klasičnog realizma koji je u Šri Lanki nastao u 5. stoljeću.

Prema drevnim tekstovima, cijelu tvrđavu je sagradio kralj Kashyapa, a nakon njegove smrti se koristila kao budistički samostan sve do 14. stoljeća. Danas je Lavlja stijena jedna od najpoznatijih atrakcija Šri Lanke koju svake godine posjeti na hiljade lokalnih i stranih turista.

 

 

 

About The Author

Urednik

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.