Lucidni san je je stanje u kojem je osoba svjesna da sanja.O ovome fenomenu govorio je još i Aristotel.On je primjetio kada sanjamoo da ima nešto u svijesti što nas obavještava da sanjamo.

U lucidnom snu, sanjar ima veće šanse da se izvrši određeni stepen kontrole nad njegovim učešćem u snu, i da ima mogućnost da manipulira svoja imaginarna iskustva u okruženju sna.Lucidni san može biti realan i živopisan.

Postoje dva nivo lucidnog sanjanja,U nižem nivou ljudi su svjesni da sanjaju ,ali nisu u mogućnosti da utiču na san,dok u višem nivou lucidnog sanjanja mogu uticati na tokove snova.

Snovi su fascinantan fenomen jer oni nam pružaju  uvid u svijet pun iskustava,pa čak i onih koje u stvarnom životu nismo nikada imali.

Neurološke laboratorija u Frankfurtu od 2009 istražuje ovaj fenomen. Istraživanje pokazuje kako Lucidni sanjari proizvode najbrže moždane  frekvencije ikada zabilježene, gama moždanih talasa koji rade na 40Hz + (1). To ukazuje na to da su lucidni sanjari svjesni, i da su svjesniji u ovom stanju nego u  normalnom stanju budnosti.

Dok smo budni moždani talasi ne rade ni blizu toj frekvenciji.Istraživanje sugerira da  postojanje gama moždanih talasa ukazuje na potpuno svjesno iskustvo , tako da  je biti budan u snu  vrlo realna pojava.

Postavlja se pitanje,šta je u stvari realnije? Da li ono što mi doživljavamo kao potpuno svjesni i budni ili ono što sanjamo,a pogotovu kada smo svjesni da sanjamo?Ili su to samo različiti aspekti iste stvarnosti?

Je li naša sposobnost da stvorimo sopstvenu realnost lakša u stanju lucidnog sna, jer naš mozak funkcionira na višoj frekvenciji? Šta bi smo sve bili u stanju kada bi mogli da postignemo tu frekvenciju u budnom stanju?Možda naš mozak ne bi mogao ni izdržati ovu frekvenciju u budnom stanju?

Ispod je popis moždanih talasa u različitim frekvencijama :

Delta Moždani talasi: Ovo su najizraženiji moždani talasi . Oni su vrlo niske frekvencije i kreću se od 0,5 do 2 Hz

Theta Moždani talasi: Ovi su na višoj frekvenciji, obično oko 4 do 7 Hz. Ove moždani talasi se ​​odlikuju svjetlosnim snom, brzo kretanje očiju  (REM), snovi i halucinacije.

Alpha moždani talasi su čak i veći u frekvenciji. Njihov raspon frekvencija je oko 8-12 Hz. Ovi moždani talasi su najistaknutiji u vrijeme opuštanja, razmišljanja i nedostatak vizualnog podražaja. Dakle, kada ste neometeni ili niste fokusirani na vanjski svijet, već u svojoj zoni kontemplacije, opuštanja i svjesnosti, te mozak vibrira u toj frekvenciji opsega.

Gamma moždani talasi su sa najvećom frekvencijom. Oni se kreću od 40-100 Hz.

Ne tako davno, istraživački tim  na čelu  sa neurologom Richard Davidson,eksperimentisao je sa izvjesnim brojem monaha i volontera. Dalaj Lama je poslao osam njegovih najuvaženijih praktičara na testiranje EEG i skeniranje mozga. Ovi monasi meditiraju  10.000 do 50.000 sati u razdoblju od 15 do 40 godine.

Monasi su bili opremljeni sa 256 električnih senzora i trebali su tako da meditiraju jedno vrijeme, a Davidson je posebno bio zainteresovan za mjerenje gama valova, najvećom frekvencijom i najvažnijim poznatim električnim impulsima mozga. Rezultati su pokazali da su elektrode vrlo aktivne i da se brzo kreću. Kretanje valova kroz mozak su bili  bolje organizovane i koordinirane nego u volontera koji nisu meditirali.

Gamma moždani talasi su povezani sa inteligencijom, samilosti, samokontrolom i osjećanjima prirodnih radosti.

Možemo li reći da u lucidnim snovima doživljavamo alternativnu stvarnost koja radi na višoj frekvenciji? Možda će nam više frekvencije rada mozga omogućiti pristup u druge dimenzije ili aspekte stvarnosti.

Kao što je kvantna fizika dokazala kako svijest izravno oblikuje naš fizičko / materijalni svijet, zamislite kakve bi bile mogućnosti da stvarnost odzvanja u frekvenciji gama ili više. Potencijal ljudske rase je neograničen!

Inception

 

About The Author

Urednik,autor i osnivač Fenomeni magazina.Rođen u Sarajevu,studirao na Filozovskom fakultetu.Bavio se publicistikom i objavljivao u mnogim časopisima.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.