Naizgled paradoksalan misaoni eksperiment Erwina Schrödingera koji ilustrira nepotpunost teorije kvantne mehanike kada prelazi sa subatomskih kvantnih na makroskopske sustave.

Opis eksperimenta: Mačka je smještena u zatvorenu kutiju, a na kutiju je pričvršćena aparatura s nuklearnom jezgrom i spremnikom smrtonosnoga plina. Eksperiment je postavljen tako da postoji vjerojatnost od 50% da će se jezgra raspasti u jednome satu.

Ako se raspadne, emitirat će zračenje koje će potaknuti upaljač, ispustiti plin u kutiju i ubiti mačku. Kvantnomehanički, nepromatrana je jezgra superpozicija (mješavina) valnih funkcija ‘raspadnute’ i ‘neraspadnute’ jezgre. No, kada se kutija otvori, možemo vidjeti samo ili živu mačku (odgovara kvantnom stanju neraspadnute jezgre) ili mrtvu mačku (odgovara kvantnom stanju raspadnute jezgre).

Pitanje je: Kada sustav prestaje postojati kao mješavina stanja i postaje ili kolabira u jedno od njih? Smisao je eksperimenta ilustrirati nepotpunost kvantne mehanike bez pravila koja opisuju kolaps valne funkcije u jedno od dva jedino moguća makroskopska stanja (‘mačka živa’ ili ‘mačka mrtva’).

About The Author

Urednik

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.