Masonstvo, Slobodno zidarstvo iliti masonerija u BiH već izvjesno vrijeme djeluje legalno i službeno, kroz domaće masonske lože. Osim glavne i centralne Lože BiH, na državnom nivou, osnivaju se nove, mada i dalje donekle prikriveno i zagonetno. Uz šture informacije od članova bh. lože, pokušali smo bar donekle ostvariti uvid šta to sve znači, a šta ne znači.

.

Velika Masonska Loža Bosne i Hercegovine, službeno je otvorena prije nekoliko godina. Poneki bh. mediji su nekoliko puta pisali o tome. Par pripadnika domaće lože su, iako inkognito, dali više izjava o sebi. Krajem marta ove godine, BiH je dobila još jednu masonsku ložu. Za razliku od gore spomenute, koja djeluje na nepoznatoj lokaciji u Sarajevu, ova je otvorena negdje na području Bosanske Gradiške. Osim uobičajenom zagonetnošću, nova loža izaziva interes svojim nazivom. Nazvali su je “Nikola Tesla.”

I dalje insistirajući na tajnosti svojih imena, članovi su nam ovako pojasnili o čemu se radi u vezi sa tom novom ložom:

“Pod okriljem najveće francuske slobodnozidarske lože “Velikog Orijenta Francuske,” u Beogradu je 29. marta 2013. godine uneta svetlost u ložu “Nikola Tesla,” prvu masonsku ložu koja će raditi pod zaštitom “Velikog Orijenta Francuske” u Republici Srpskoj. Osnivači lože “Nikola Tesla” su 33 majstora iz 9 srpskih i 4 francuske lože. Visoka delegacija od 30-oro braće iz Pariza i 200 gostiju iz brojnih saveznih loža, je učestvovalo u svečanom činu “unošenja svetlosti” u pomenutu ložu Republike Srpske. Ovo je ujedno i prva loža koja nosi ime našeg istaknutog naučnika Nikole Tesle.”  

Dakle, bez konkretnih pojedinačnih imena, ovu izjavu potpisuje ‘Koordinaciono Tijelo Velikog Orijenta Francuske u Srbiji.’

Šta sve ovo podrazumjeva za BiH, članstvo nam ne pojašnjava precizno. Također, nije poznato ni da li je Nikola Tesla za života zaista bio član neke od masonskih loža.

Domaći masoni nas podsjećaju da je u poslijeratnom periodu, bilo određenih nepriznatih, to jest “lažnih” masonskih loža. Da bi bile prave, šta god to značilo, moraju biti priznate od velike lože države u kojoj djeluju, kao i od strane bar nekoliko velikih loža drugih zemalja. Tako je navodno jedno vrijeme djelovala neka nepriznata samostalna masonska loža pod nazivom “Vijećnica” i druga pod nazivom “Ivo Andrić,” mada su navodno bile dvije sa tim istim nazivom, ali jedna lažna, koja više ne djeluje. Jedna je izazivala asocijacije na arhitektonsku poveznicu stare zgrade sarajevske vijećnice sa simbolizmom tajnih društava, a druga je podsjećala na javnu tajnu o nekadašnjem članstvu Ive Andrića u masoneriji. Uglavnom, to je sve sada navodno regulisano i objedinjeno pod ustanovom službenog naziva Velika Loža Bosne i Hercegovine.

Njihovo članstvo nije zadovoljno ako ih pojedini mediji prezentiraju previše zagonetno, ali istovremeno svojom čestom tajnovitošću sami doprinose tome, što neki mediji opet pretjerano mistificiraju. Ipak, skloni su javnim reakcijama na dezinformacije o sebi. Na tom tragu je i njihovo saopštenje za javnost koje glasi:

“Istina je da učestvujemo na Radovima drugih Velikih loža, u drugim zemljama ali ne i na radovima nepriznatih „divljih“ loža kao što su Velika Nacionalna Loža Srbije, sa kojima nikada nismo bili u kontaktu. U Srbiji postoji samo jedna Velika Loža koja je priznata od strane VLBIH, a to je „Regularna Velika Loža Srbije“. Da bi neka Loža bila Regularna, te da bi radila po pravilima i tradiciji potrebno je da bude priznata od većine priznatih svjetskih Regularnih Velikih Loža, kao što su Velika loža Austrije, Ujedinjena Velika loža Njemačke, UGLA itd. Na Web stranicama Velikih svjetskih Regularnih Loža može se vidjeti da su one priznale Veliku Ložu BiH, a mogu se pronaći i ostale Regularne Velike Lože iz Regiona.”

.

Finansijska iluminacija

Inače, Velika Loža BiH, administrativno-pravno rečeno, je slobodnozidarsko udruženje, zakonski registrovano, sa svojim statutom i odobrenim ciljevima djelovanja, mada se o tim ciljevima baš i ne govori javno. Sljedbenici Masonstva drugdje, pa tako i u BiH, naglašavaju da oni poštuju religiju koja je dominantna u državi u kojoj djeluju. Zbog specifičnosti BiH po tom pitanju, članovi ovdašnje lože na svojim sastancima, kako kažu, drže otvorene knjige Biblije, Kur’ana i Talmuda. Potonja se naravno odnosi na svete jevrejske spise, ali je zanimljivo da to u slučaju bh. Masonerije nije Tora nego Talmud, koji se često koristi kao sekundarna sveta knjiga u Judaizmu, odnosno knjiga mudrosti, dok se Tora najčešće smatra primarnom. Talmud je nešto popularniji kod onih koji se bave jevrejskom mistikom – Kabalom, nego Tora.

Iako nije poznata adresa službenih prostorija u Sarajevu, oni nas podsjećaju na mnoštvo masonskih simbola, pečata i znakova po fasadama i zidovima zgrada. U sjećanju na plodno prisustvo Masona u Sarajevu, ponajviše u Austrougarskom periodu, oni u svom predstavljanju koriste sliku poznatog masonskog simbola – kombinaciju trokuta i šestara, koji se nalazi uklesan visoko na zidu stare stambene zgrade u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici-(današnja ulica Hamdije Kreševljakovića), tačno nasuprot vatrogasnog doma.

A8 - u bivšoj Dobrovoljackoj ulici

U bivšoj Dobrovoljačkoj ulici

To naravno ne znači da se radi o sugestiji kako su im prostorije možda tamo, jer su stare zgrade po Sarajevu pune raznih masonskih i srodnih obilježja. Na primjer, na rezbarenoj kapiji, kod kina Apolo u Mis Irbinoj ulici, također trokut i šestar.

A9

Nove i stare masonske pojave u Sarajevu

Pa dva mala obeliska, poput onih u velikim metropolama, samo umanjeni, na krovu općine Centar.

A2

Dva mini obeliska na krovu Općine Centar

Pa opet trokut i šestar u ulici Danijela Ozme,

A1 Kod ulice Danijela Ozme, šestar i trokut okrenut prema gore

Kod ulice Danijela Ozme, šestar i trokut okrenut prema gore

pa uz klesani kameni kip u udubljenju Centralne banke BiH, i tako dalje.

A6 šestar banka

Šestar banka

Inače, dva metalna crna kipa iznad ulaza u masivnu zgradu spomenute banke, iznad glave drže svjetiljke.

Centralna banka BiH

Prema nekim tumačenjima simbolizma tajnih društava, to bi mogla biti oznaka drugog tajnog društva, poznatijeg pod nazivom – Iluminati. Ta riječ potiče od latinskog korijena koji označava osvjetljenje ili prosvjetljenje nečega. Zbog toga kipovi navodno osvjetljavaju ulaz u banku. Da svako

A 10 centralna-banka-bih

me bude vidljiv put do kredita i zaduživanja.

.

Staroegipatsko nadahnuće

Trokut i piramida, kao najčešći od svih masonskih vizuelnih obilježja, prema zvaničnim tumačenjima, valjda predstavljaju okvir za takozvano Horusovo oko, što je bilo staroegipatsko božanstvo. No, zašto ga baš koriste Masoni, te ima li posebnog značenja to što je neki trokut okrenut vrhom prema dole, a neki prema gore, iz Velike Lože BiH nisu željeli pojasniti. Nametnuta poslijeratna državna zastava BiH sa velikim trokutom, može proći kao masonska zastava, uz teorije zavjere ili bez njih, svejedno. Šestar i uglomjer, koji se često nalaze uz masonski trougao, uglavnom se vezuju za njihov domaći naziv, a to je – ‘slobodno zidarstvo,’ što je izravna asocijacija na sklonost građevinskim poslovima. Taj aspekt je dodatno zanimljiv zato što je Masonstvo u BiH prvi put službeno stiglo sa Austrougarskom imperijom, a taj period je označio izgradnju mnoštva novih i masivnih stambenih blokova po većini bh. gradova. U svakom slučaju, bilo ko može primjetiti zanimljive kipove, trokutove, male obeliske, neobične kamene statue na starim sarajevskim i mostarskim zgradama, samo treba pažljivo osmotriti sa ulice. Za ovu priliku nudimo seriju fotki masonskih simbola po starim sarajevskim zgradama.

A3

Nedefinisane okultne asocijacije u Bolničkoj ulici u Sarajevu

.

Veliki Orijent Istočne Evrope

Slobodna zidarska loža “Veliki Orijent Francuske” osnovana je 1772 godine. Danas je jedna od najrazvijenijih masonskih grupa. Ova loža je prisutna u Srbiji od 1909 godine. U martu 2011. godine, Beograd je bio prvi grad izvan Francuske gdje je održan kongres pod nazivom “Pariz 4,” uz lože “Velikog Orijenta Istočne Evrope.” Loža “Veliki Orijent Francuske” bila je navodno protivnik Nato bombardovanja Srbije i Crne Gore 1999 godine.

.

Najnoviji svjetski poredak” na sarajevskim ulicama

U Sarajevu smo nedavno fotografisali ovaj automobil koji, nimalo tajanstveno, na sebi ima veliki masonski grb, sa poznatim natpisom – Novus ordo Seclorum, na latinskom – ‘Novi Svjetski Poredak.’ Kako je poznato, taj natpis stoji na novčanicama američkog dolara. Možda je u pitanju zafrkancija, možda slučajnost, a možda i povezanost sa domaćom masonskom ložom. Auto je imalo domaće registarske tablice.

A5

 Parkiranje svjetskog poretka u Sarajevu

A4 Obrnuti i pravilni pentagrami na kapiji nekadašnjeg Olimpijskog Muzeja

Obrnuti i pravilni pentagrami na kapiji nekadašnjeg Olimpijskog Muzeja

A7 Šestar i trokut okrenut prema dole preko puta FIS-a

Šestar i trokut okrenut prema dole preko puta FIS-a

Amir Telibećirović

 

About The Author

Urednik

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.