Njega trebate čitati,ali prvenstveno slušati bez predrasuda,jer njegova je poruka optimistična i [pullquote]Sulejman Bugari rođen je 5. oktobra 1966. godine u Orahovcu – Prizren. Srednju školu, Medresu, završio je u Sarajevu. Sa treće godine Teološkog fakulteta u Sarajevu, današnji Fakultet islamskih nauka, odlazi u Medinu, na Univerzitet islamskih nauka, gdje, 1998. godine, diplomira na Odsjeku Kur’an i tefsir. Već slijedeće godine biva angažiran kao imam u Baščaršijskoj džamiji u Sarajevu, a od 2003. godine radi i djeluje u džematu Bijele džamije na Vratniku te kao kordinator svih centara za borbu protiv ovisnosti od droga ispred Rijaseta islamske zajednice BiH. Do sada je objavio tri knjige – zbirku više od pedeset hutbi – pod naslovom Vratimo se Gospodaru, zbirku medijskih nastupa – pod naslovom Mi smo jedan drugome najbolji poklon i zbirku predavanja – pod naslovom Dersovi i druženja.[/pullquote]univerzalna jednostavnost.Stekao je mnoga znanja,ali je najviše  naučio od neobrazovanog,prostog čovjeka iz Bosne u kojem je prepoznao svoju suštinu i,kako on kaže stekao stav prema svijetu i ljudima.Nakon svih završenih studija bio je pun sebe i opsjednut svojim egom osobe od titule i znanja,ali ga je susret sa ovim čovjekom potpuno  promjenio.

On je bio ogledalo moje duše,govori Bugari,u njemu sam mogao jasno vidjeti svoju unutrašnjost i prepoznati sve svoje mane koje su me,u stvari odvraćale od spoznaje.Prvi put sam stajao pred čovjekom koji mi je želio sve isto ko i sebi samome.Bilo je to kao bljesak prosvjetljenja,kada učenik konačno vidi i prepoznaje istinu koja je bila oduvijek u njemu.Istina je jednostavnija od bilo čega,ali 360 zapreka je parkirano u čovjeku koje mu nedaju da je vidi.

Od tada Sulejman Bugari pokušava da prebrodi i izbjegne ovih 360 zamki da bi došao do stanja kada će svim,apsolutno svim ljudima misliti isto što i sebi,dakle ono najbolje, i kada će,ne samo znanjem nego i spoznajom koja daruje samoprosvjetljenje biti jedno u jednom.Jedno sa svim ljudima koji su jedno sa samim Bogom.

I kao što rekoh na početku teksta,pokušajte bez predrasuda poslušati ovaj govor.

 

About The Author

Urednik

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.