More je na obalu plaže Pompano na Floridi izbacilo dobro očuvano divovsko oko, Internet je u roku od nekoliko sati brujao o čudesnom otkriću, špekuliralo se o svim mogućim i nemogućim mogućnostima, od ogromnih liganja do gargantuanskih čudovišta.

Znanstvenici su pretpostavljali kako je oko moglo propadati divovskoj dubinskoj lignji ili čudesno velikom pripadniku iz obitelji sabljarki, no internetska zajednica nije bila zadovoljna tako jednostavnim objašnjenjem.

Discovery News je objavio tekst o istoj misteriji objašnjavajući kako su znanstvenici iz Floridske Agencije za zaštitu Dviljih Životinja uvjereni da je oko pronađeno u njihovoj saveznoj državi pripadalo sabljarki.

Čak što više, nakon što su isti znanstvenici podrobno provjerili oko, otkrili su jasne rezove noža, njihov zaključak je da je neki ribar tranžirao ulovljenu sabljarku i pri tome odstranio oko.

kolosalna-lignjaZnanstvena rasprava o vrsti kojoj je ovo oko pripadalo, se dodatno zaoštrila nakon što je profesorica Heatrher Brackon-Grissom sa Sveučilišta u Floridi izjavila za Associated Press kako iris i oblik oka odgovara očima dubinskih divovskih lignji, ona je dodatno pojasnila da njihove oči mogu narasti do veličine nogometne lopte te da se u srazu liganja i ulješura često zna dogoditi da oči liganja otpadnu no one s vremenom ponovno izrastu, vjerovali ili ne ovakva priča je bila puno više zanimljiva medijima od pretpostavke da je riječ o oku sabljarke težine oko 800 kilograma.

Biolog Eric Nilsson sa Sveučilišta Lund u Danskoj je nedavno objavio znanstvenu studiju u žurnalu Current Biology, s kojom se potvrđuje neobična anatomija divovskih dubinskih liganja. U njegovoj studiji stoji sljedeće:

„Oči divovskih i kolosalnih dubinskih liganja mogu imati dijametar od čak 27 centimetara, na modelu smo ustanovili kako je njihovo oko specijalizirano za promatranje ulješura.“

Deep Sea News je naknadno objavila da se definitivno ne radi o oku dubinskih liganja jer su kosti i anatomija oka identični onima od sabljarke Xiphiidae ili Istiophoridae.

No znanstvenici nisu u potpunosti sigurni o kojoj je vrsti riječ i zvanične potvrde neće biti dok se ne naprave DNK testovi koji će jednom za svagda riješiti misteriju.

 

About The Author

Urednik

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.