Najveća misterija Beograda je skrivena na Kalemegdanu. Beogradska tvrđava krije dvije hiljade godina istorije koje nažalost zbog svega što se nalazi ispod tog mjesta neće moći da bude istraženo u potpunosti. Sve što je tokom dva milenujuma bilo posljednji krik tehnike u vojnom smislu nalazilo se na kalemegdanskom rtu, od Rimljana pa do Srba. 

0001(2)Epicentar misterioznih priča je Rimski bunar kog neki nazivaju i pupak svijeta tj. mjesto odakle je mitski junak Orfej silazio u podzemni svijet. No, bunar zapravo nije rimski nego austrijski, (zidan od 1717. do 1731. godine), a daleko je od toga da bude pupak! Put do dna bunara koji je dobok 51 metar, od dvjestotinak stepenika i popločan je bizarnim pričama, a u njemu su mnogi lakovjerni lovci na blago, ali i neki nesrećnici okončali svoj život. Koliko je ovaj prostor zanimljiv najbolje govore rifeči čuvenog filmskog majstora „napetosti“ Alfreda Hitchcocka koji je svojevremeno izjavio da takav prostor za njega predstavlja inspiraciju. 

Malo dalje i niže od bunara je Nebojšina kula ili Kula Nebojša. Naziv je izveden iz negacije glagola „bojati se“ pa je jasno zašto je tako mistična. Legenda kaže da je prvobitna NK bila poslednja neosvojiva linija odbrane Beograda za vrijeme despota Stefana, a nešto kasnije tokom borbi sa Turcima vinula se u vazduh i odletjela u Donji grad, tako da je Osmanlije nikada nisu zauzeli. Ukoliko se manemo legendi osnovni podatak je da su Kulu Nebojša sagradili Mađari, a Turci je kasnije artiljerijom srušili. Ipak, najveću misteriju NK čini ono što se događalo za vrijeme turske vladavine gdje je smrt našlo mnogo neposlušnih hrišćana iz Osamanskog carstva (grčki revolucionar i pjesnik Riga od Fere). Tako je kula postala jedan od najmračnijih simbola Beograda i samim tim velika tajna.

About The Author

Urednik

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.