Boeing 727-223 nestao 2003. godine, a još uvijek niko ne zna gdje je

Prema svemu sudeći ovakvu pažnju bi mogao dobiti i posljednji nestanak aviona ‘Malasya airlinesa’

I dok se potraga za nedavno nestalim avionom nastavlja, pročitajte priče o pet aviona koji su na sličan način zbunjivali istražitelje, a neki od njih ni dan danas nisu riješeni,

Air France (2009.)

Istražitelji mjesecima nisu mogli utvrditi uzrok nesreće aviona  koji je letio iz Rio de Janeira do Pariza. Taj je avion nestao iznad Atlantskog okeana, a tek dvije sedmice nakon nesreće pronađeni su dijelovi olupine i tijela 288 putnika članova posade. Ipak, tek dvije godine poslije pronađen je glavni dio olupine i crna kutija.

Prema izvještaju francuske agencije za istraživanje avionskih nesreća koji je objavljen u julu 2012., utvrđeno je da je do nesreće došlo uslijed kombinacije tehničkih kvarova i propusta nedovoljno obučenih pilota. Nesreća se dogodila u trenutku kada je avion letio kroz područje koje je pogodila jaka oluja popraćena grmljavinom.

TWA, (1996.)

Avion ove kompanije, koji je letio iz New Yorka za Rim sa zaustavljanjem u Parizu, eksplodirao je u blizini obale Long Islanda samo 12 minuta nakon polijetanja. On je i danas predmet teorija zavjera, a prema jednoj od njih bio je meta terorističkog napada, dok jedna tvrdi da ga je pogodio meteor.

U nesreći je stradalo 230 putnika.

Nakon četiri godine istrage, FBI i Nacionalna uprava za sigurnost u prometu, utvrdili su kako je do nesreće došlo kada su oštećeni kablovi doveli do iskrenja usred čega se zapalio rezervoar s gorivom.

US Air (1994.)

Kratki let između Chicaga i Pittsburga završio je smrću 132 putnika i članova posade kada se avionpri brzini od 480 km/h srušio. Ova tragedija se dogodilo samo deset minuta prije nego što je trebao sletjeti. Istraga je pokazala da su neiskusni piloti izgubili kontrolu nad avionom nakon što je došlo do kvara na kormilu.

Flying Tiger (1962.)

Avion kojeg je unajmila američka vojska nije pronađen niti 50 godina nakon što je nestao.

Taj je avion 15. marta prevozio vojnike i zalihe iz Kalifornije u Vijetnam, a nestao je kada je trebao napuniti spremnik za gorivo na otoku Guam. Bio je vedar dan.

Ovaj slučaj je sličan s onim od prije nekoliko dana jer ni s ovog aviona nije poslan poziv u pomoć. Pretpostavlja se da je 107 osoba poginulo. Iako je vojska nekoliko puta organizirala potragu, nikada nisu pronađeni dokazi niti je otkriven razlog njegova nestanka.

Pan Am (1957.)

Avion na leti iz San Francisca za Havaje nestao je u Tihom oceanu 8.11.1957. Nakon 7 dana potrage, olupinu aviona je pronašao nosač američke mornarice . Posada tog nosača je ugledala tijela i ostatke aviona kako plutaju okeanom.

Uzrok ove nesreće nikada nije utvrđen. U tijelima poginulih toksikološkim nalazom utvrđena je povišena razina ugljičnog monoksida. Ukupno je poginulo 44 osoba.

Boeing 727-223 (2003.)

U proljeće 2003., točnije 25. maja,  Boeing 727-223 ukraden je iz zračne luke Quatro de Fevereiro u Angoli.

Njegov nestanak brzo je digao na noge FBI i CIA-u.

Prema informacijama koje su u julu iste godine kružile, avion je viđen u Gvineji, ali su vlasti SAD-a to opovrgnule.

Neki izvještaji sugerirali da je na avionu u trenutku nestanka bila samo jedna osoba, dok su neki govorili da ih je bilo više.

Ipak, američke vlasti vjeruju kako je na avionu bila samo jedna osoba. Riječ je Benu Charlesu Padilli, mehaničaru, inženjeru i pilotu. Od nestanka aviona niko nije čuo za njega.

Njegova sestra, Benita Padilla- Kirkland, izjavila je za medije kako njena obitelj vjeruje da je on upravljao avionom, te je izrazila strah da se srušio negdje u Africi ili da je otet.

Kada je  tek krenuo s piste, iz kontrolnog tornja su probali uspostaviti kontakt s njim, ali nije bilo odgovora.

About The Author

Urednik

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.