1982. godine Shugborough Hall, velika vila u Engleskoj, postala je poznata po kipu pastira u uglu parka. Na kipu je pismo u šifri koju niko nije uspio razbiti.

Neki smatraju da je rješenje u slici iznad koda, na kojoj si dvojica pastira pokazuju uzdignuti palac. Drugi idu toliko daleko da vjeruju da kod skriva lokaciju Svetog grala.

Shugborough_fingers_pointing_to_lettersKriptografi cijelog svijeta već godinama muče muke s kodovima koje jednostavno ne mogu “razbiti”. Ovo je deset najpoznatijih, najlegendarnijih i najmisteiroznijih od kojih neki, ako je vjerovati onima koji vole misterije, skrivaju lokacije velikih blaga, ali i ono što već godinama traže istraživači diljem svijeta – lokaciju Svetog grala.

10. Kineski kod na zlatnim polugama – 1933. poluge su deponirane u američku banku. Prikazuju kineska slova, slike i čudne simbole koji izgledaju nepovezano.

9. Kryptos – Ispred sjedišta CIA-e u Virginiji nalazi se skulptura Jima Sanborna napravljena 1990. godine. Ironija je u tome što dio koda na njoj ne mogu razbiti briljantni kriptografi koji rade u CIA-i.

8. Dorabella – Sir Edward Elgar, slavni engleski kompozitor (1857.-1934.) 1897. godine je poslao kratko šifrirano pismo prijateljici Dori Penny. Iako je vjerojatno riječ o banalnoj poruci, niko je dosad nije uspio dešifrirati.

7. Statut Rohonca – U 19. stoljeću Rohonc je bio gradić na zapadu Ugarske, dok je danas u Austriji (Rechnitz). Osnivač mjesta je Mađarska akademija nauka. Statut grada napisan je na mješavini jezika, pisan zdesna nalijevo, a u njemu su čak i rune. Zna se da u statutu postoji 42 slova i 200 simbola. Neki smatraju da je riječ o prevari.

6. Bilješke Ricky McCormicka – 41-godišnji kriminalac koji je živio s majkom jedva je znao napisati svoje ime. Kada je otkriveno njegovo mrtvo tijelo, u džepu su bile bilješke zapisane kompleksnim kodom. Bilješke su pisala dva različita čovjeka pa se vjeruje da je McCormick bio samo poštar.

5. Pamflet Beale – objavljen je 1885., a autor pamfleta je Thomas Jefferson Beale. Sastoji se od tri šifrirana teksta. Drugi od njih je dešifriran i govori o zakopanom blagu. No, ostatak teksta govori o njegovoj tačnoj lokaciji, a on nije dešifriran. Procjenjuje se da bi takvo blago moglo biti vrijedno oko 63 miliona dolara.

4. D'Agapeyeffova šifra – pojavila se 1939. u prvom izdanju Kodova i šifri, knjige o kriptografiji. Niko je dosad nije uspio dešifrirati.

3. Disk s Phaistosa – Arheolog Luigi Pernier vodio je misiju u grčkom Phaistosu. U ruševinama drevne palače pronašao je neobičan artefakt – glineni disk, čija se starost procjenjuje na 1950. do 1400. godinu prije Krista. Na njemu su ucrtana 242 simbola čije značenje je nepoznato.

2. Shugborough – 1982. godine Shugborough Hall, velika vila u Engleskoj, postala je poznata po kipu pastira u uglu parka. Na kipu je pismo u šifri koju niko nije uspio razbiti. Neki smatraju da je rješenje u slici iznad koda, na kojoj si dvojica pastira pokazuju uzdignuti palac. Drugi idu toliko daleko da vjeruju da kod skriva lokaciju Svetog grala.

1. Voynichev priručnik – nazvan je prema britanskom antikvaru Wilfridu Voynichu koji ga je posjedovao od 1912. do smrti. Priručnik je malena knjiga iz, vjerojatno, ranog 15. stoljeća. Napisana je na 240 stranica čudnim jezikom koji niko nije uspio dekodirati. Sadrži razne ilustracije koje se mogu podijeliti u četiri kategorije – botaničke, farmakološke, astrološke (koji sadrže astronomske prikaze nepoznate u tom razdoblju) i “biološke”, koji prikazuju crteže ljudi uhvaćenih u neobične strukture napravljene od cijevi.

 

About The Author

Urednik

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.