švedski tim ronioca istražujući morsko dno za potonulim brodovima i blagom. U početku su mislili da se radilo o običnoj stijeni, no bilo je raznih anomalija koje su se mogle uočiti i na sonaru. Objekt se nalazi na 80 metara dubine i promjera je 60 metara. Pri detaljnijoj analizi snimaka koje su dobili, utvrdili su da taj objekt ne može pripadati morskom dnu, tj. da ne može biti prirodnog porijekla. Na tu teoriju ih je navela činjenica da Baltičko more inače nema nikakvih brežuljaka ni stijena na svom dnu, inače je ravno i prekriveno debelim slojem mulja. Isto tako se može uočiti i utaban put koji vodi prema toj strukturi – to je ključni faktor koji indicira da je taj objekt najvjerojatnije tu dospjeo izvana, tj. da je pao u more, što znači da je taj “utabani put” ustvari klizna putanja kojom se taj objekt kretao kada je pao u more. Još jedan manji kružni objekt se takođe nalazi par metara dalje od ovog – smatra se da je to dio velikog objekta koji se odvalio od naglog udarca o morsko dno te se otkotrljao nekoliko metara dalje (može se uočiti i njegova putanja kretanja).

Tokom kasnijih istraživanja poslali su podmornice-kamere i ronioce prema u dubinu da to bolje istraže. Pronalasci su bili fascinirajući. Kao prvo uočili su da su rubovi objekta zaobljeni, glatki i izglačani (podsjećaju na gljivu), sljedeće, ne mogu objasniti činjenicu da je čitav objekt prekriven nekom vrstom čađi (čađ nema smisla dolje pod morem, jer dolje ništa ne može sagorjevati!). Osim toga pronašli su nekoliko struktura kružno poredanog kamenja, tipa malih stonehenge-a koji možda više podsjećaju na logorske vatre, i otvor oblika jajeta promjera oko 25 cm za koji se ne zna gdje vodi.

Ma gornjoj površini objekta postoje vidljive formacije uređene pod kutom od 90 stupnjeva, kao i prijelazi ili zidovi; nadalje pronađena je struktura koja podsjeća na stepenište.
Ni geolozi nisu bili u mogućnosti odgonetnuti prirodu te strukture.

Pri istraživanju pojavili su se manji, ali ništa manje tajanstveni, problemi i nuspojave: “Naše podmornice su dolje izmjerile temperaturu od -1°C, no to je nemoguće, jer bi voda u tom pogledu trebala biti zaleđena, a to je neobično hladno za to podneblje.”, kaže iskusni ronilac Stefan Hogeborn, iznenađen tim pronalaskom – “Možda se to može objasniti kretanjem vode.”

Glavni cilj prve ekspedicije je bila video dokumentacija, međutim, kad su prišli blizu objeku, kamere su se ugasile. Svi električni uređaji su počeli “odumirati”. Ne mogu si objasniti zašto im tehnička oprema otkazuje dolje. Čak im se i GPS uređaj ugasio kad su se našli neposredno iznad objekta. Oprema je počela ponovo funkcionirati tek nakon što su se udaljili 200 metara od objekta – kad su se ponovo vratili, opet su im se ugasili. Kažu da u 20 godina iskustva, nikad ništa slično nisu doživjeli.

Jedan od ekspeditora je ubijeđen da su napravili senzacionalan pronalazak. 100% je ubijeđen da su pronašli nešto veliko, bilo da je to meteorit, podmornica iz hladnog rata, ili pak NLO – nešto jeste.

About The Author

Urednik

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.