Kada su astronomi s obzervatorija Parkes u Australiji 2007. godine uhvatili misteriozni signal iz nepoznate, daleke galaksije, mnogi su bili skeptični.

Antena radioteleskopa Parkes, široka 64 metara, uhvatila je superbrzo pražnjenje  radio valova, koji je naizgled proputovao tri milijarde svjetlosnih godina kako bi došao do nas. Trajao je samo nekoliko milisekundi.

Prozvan ‘Lorimerovo pražnjenje’ po astronomu koji ga je prvi otkrio Duncanu Lorimeru, pojavio se još šest puta do juna 2013. godine, no svaki put je uhvaćen samo uz pomoć teleskopa Parkes.

Brojni znanstvenici izrazili su ozbiljne sumnje da se radi o problemu u opremi teleskopa, nasumičnoj pogrešci ili signalu koji potječe sa Zemlje, jer je signal primljen samo uz pomoć 64 metra širokog radioteleskopa Parkes.

No najveći radioteleskop na svijetu, Arecibo u Puerto Ricu, uhvatio je nedavno superbrzo pražnjenje u trajanju tri milisekunde.

Opis tog signala savršeno odgovara pražnjenjima koje su otkrili astronomi iz Australije!

Znanstvenici se sada nadaju uhvatiti još signala kako bi mogli precizno locirati mjesto sa kojeg dolaze, a astronom Scott Ransom kaže da su signali toliko kratki i jaki da moraju dolaziti iz iznimno gustog izvora.

Što je izvor tih signala?

O izvoru signala dosad je nastalo mnoštvo teorija: Sudar neutronskih zvijezda i crnih rupa, pražnjenje iz magnetskih neutronskih zvijezda – magnetara, gašenje prastarih crnih rupa, velike magnetne zvijezde, ili samrtni hropci rotirajuće neutronske zvijezde koja se pretvara u crnu rupu – blizara.

“Uistinu moramo otkriti preciznu lokaciju signala. Na taj način vidjet ćemo otkuda potječu, a nadamo se da je iz drugih galaksija čiju ćemo udaljenost moći izračunati” – rekao je Ransom.

[aesop_collection title=”Ostalo” collection=”139”]

About The Author

Urednik

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.