Ötzi je mumificirani muškarac iz ledenog doba, nalazi se u Arheološkm muzeju u Južnom Tirolu u Italiji, a biopsiji kojoj je podvrgnut pokazala je nešto zanimljivo.

Iz malog dijela karlične kosti na kojem su vršene pretrage utvrđeno je da je Ötzi, 160 cm visoki, oko 50kg težak i 45 godina stari muškarac, koji je živio prije 5.300 godina, bio netolerantan na laktozu, imao krvnu grupu O, a ono što je zaprepastilo stručnjake je činjenica o pronalasku neljudskih dijelova gena u njegovom tijelu.

Mnogi bi pomislili kako se radi o vanzemaljskom biću, ali zapravo se radi o “metagenomu”, genetskoj mutaciji koja se javlja uslijed prisustva mikroba u tkivu, prenosi IB Times.

Istraživački tim Evropske Akademije Bozden (EURAC) na Univerzitetu u Beču, predvođen uglednim profesorom Frankom Maksnerom, ustanovio je da je uzrok ove genetske mutacije patogena bakterija Treponema Denticola, koja obično živi u ustima čovjeka, a uzrokuuje paradentopatiju, odnosno oboljenja desni pozantog kao paradontoza.

To što je Ötzi patio od paradontoze nije iznenadilo stručnjake, ono što ih je zabrinulo je prisustvo bakterije iz usta u karlično kosti. Prema riječima profesora Maksnera, bakterija je tamo vjerovatno dospjela putem krvotoka, što dokazuje da je ovaj čovijek iz ledenog doba patio od oboljenja ligamenata i vilične kosti. Svoju je teoriju profesor Maksner uspio da dokaže dodatnom biopsijom malog uzorka i ovog tkiva, analizom ostataka sline.

Ovako-je-izgledao-ledeni-covjek-Oetzi_ca_large

Ovako je izgledao Ledeni čovek Oetzi,

 Ledeni čovjek Oetzi, koji je umro nakon što je pogođen strijelom prije 5.300 godina u talijanskim Alpama, ponovo je “oživio” zahvaljujući rekonstrukciji odnosno modelu.

Oetzijevo mumificirano tijelo pronađeno je 1991. zarobljeno u ledu u jednom planinskom području.

Kako prenosi BBC, dvojica nizozemskih znanstvenika uspjela su pomoću 3D tehnologije i forenzične identifikacije stvoriti model prema kojem Oetzi djeluje poput starog ratnika prodornih smeđih očiju.

Oetzijev model izložen je u Arheološkom muzeju u Bolzanu, u talijanskoj pokrajini Južni Tirol, povodom 20. godišnjice otkrivanja “ledenog čovjeka” koji je postao međunarodna senzacija.

Ostaci neolitskog lovca pronađeni su pod naslagama leda zahvaljujući kojima je mumija izuzetno dobro očuvana.

Ime je dobio po dolini Oetz u kojoj je otkriven, a u tom trenutku je na nogama imao štitnike od kozje kože i kapu od trave.

Pored njega bili su sjekira od bakra i tobolac sa strijelama.

Istraživači su objasnili da je ovaj drevni lovac-ratnik bio visok oko 159 centimetara, da je imao oko 46 godina, da je bolovao od artritisa i parazita

About The Author

Urednik

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.