Najcrnje kokoške na svijetu

Crna boja nije neuobičajena za životinje – neki medvjedi su crni, psi, mačke, ptice… ali vrsta kokoške Ayam Cemani se posebno izdvaja: one su crne kako s vanjske, tako i s unutrašnje strane. Njihovo perje je crno, njihov kljun, kandže, pa čak i meso, kosti i svi unutrašnji organi. Jedina stvar koja nije potpuno crna kod ovih koka jeste krv, koja je opet toliko tamna da ljudi često pomisle da je i ona crna.

Riječ “Ayam” znači “pile” u Indoneziji, a “Cemani” u prijevodu znači “potpuno crno”. Ova neobična pasmina potječe iz Jave u Indoneziji, a u Evropu su stigle tek 1998. godine, kada su privukle veliku pažnju među ljubiteljima peradi zbog svog izgleda i genetike. Štoviše; Ayam Cemani je jedna od najskupljih vrsta kokoški na svijetu – samo jedna crna kokoš košta i do 2.500 dolara.

 

Ayam Cemani su crne zahvaljujući genetskoj karakteristici poznatoj kao fibromelanosis” koja pomaže pri ubrzanom stvaranju crnih pigmentnih stanica. Gen koji uzrokuje fibromelanosis je mutacija koja postoji u Aziji više od 800 godina, a koja obuhvaća nekoliko vrsta peradi, kao što su Švedske Crne kokoši ili Svart Hona, koja ima iste osobine kao i Ayam Cemani.

U Aziji se meso ove kokoške posebno cijeni, jer se u nekim regijama vjeruje da posjeduje mistične moći. One se ponekad i žrtvuju tokom porođaja, jer se vjeruje da će donjeti sreću majci i djetetu, ali se također žrtvuju i tokom drugih važnih događaja u životu, jer se generalno vjeruje da donose dobru sreću.

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.