Naučnici sa njemačkog univerziteta u Heidelbergu pronašli su dokaze da Zemlja nije jedino mjesto u svemiru gdje se “rađa i umire život”.

Pažljivim analizama svih prikupljenih podataka od strane svemirske letjelice “Cassini” na Saturnovom mjesecu Enceladus, istraživači su zaključili da je voda otkrivena u njegovim podzemnim okeanima izuzetno slana. To znači da je uveliko povećana vjerovatnoća za pronalaženje života na tom tajanstvenom planetu.

Razgovor o postojanju vode u tekućem obliku na Saturnovom mjesecu Enceladus postao je intezivan nakon što je letjelica “Cassini” uslikala niz jedinstvenih slika, a na kojima su jasno vidljivi gejziri na površini planete. Istraživači sa Univerziteta u Heidelbergu trenutno provode ispitivanje niza molekula vode koje se ispuštaju u atmosferu na Enceladusovim gejzirima. Uzorke te tekućine prikupila je NASA-ina letjelica “Cassini”. Rezultatima istraživanja utvrđeno je da su molekule vode, koje je sakupio “Cassini”, bogate kalijem i natrijem.

Prema navodima njemačkih naučnika, velike količine slane vode nalaze se na dubini od 80 km ispod površine Enceladusa. Istraživači naime smatraju da se ispod leda voda održava u tekućem stanju najviše zbog magnetskog uticaja Saturna, kao i od visoke temperature na samoj planeti.

“U tim relativno povoljnim uslovima, mogu biti razvijeni najjednostavniji oblici života”, navode njemački naučnici.

“Ovo otkriće važni su novi dokazi koji ukazuju da su uslovi za nastanak života mogući i na ovakvim planetama, poput plinovitih divova kao što je Saturn”, rekao je Nicholas Altobelli iz “Evropske svemirske agencije”, jedan od učesnika na projektu “Cassini”.

Letjelica “Cassini” u svemirskoj misiji nalazi se od 1997. godine, a do Saturna je stigla 2004. godine. Prvobitno je bilo zamišljeno da misija “Cassini” misija traje do 2008. godine, međutim nakon ovih otkrića produžena je do 2017. godine.

 

About The Author

Urednik

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.