Tim izraelskih arheologa pronašo je u blizini kibuca Sarid, u Izraelskoj dolini, glineni egipatski sarkofag, star 3.300 godina, u kojem je sahranjen visoki kananejski zvaničnik, saopštila je izraelska uprava za antikvitete.

456429_sarkofag-izrael-ap_ffU sarkofagu, istraživači su otkrili skelet odraslog muškarca, bronzani bodež, zlatni pečat u obliku skarabeja sa imenom faraona Setija Prvog, kao i bronzanu činiju.

Seti Prvi bio je egipatski faraon XIX dinastije, koji je vladao od 1294. do 1279. p.n.e. Bio je otac čuvenog faraona Ramzesa Drugog, najmoćnijeg egipatskog vladara, za kog se vjeruje da je bio “biblijski” faraon koji se suprotstavio Mojsiju prilikom velikog egzodusa Jevreja iz Egipta.

Izraelski arheolozi navode da je kananejski zvaničnik najvjerovatnije bio u službi egipatskog carstva, koje je u tadašnje Bronzano doba bilo okupatorska sila u regionu.

Prema pisanju francuskog lista “Mond”, ovo je prvi put u istoriji izraelske arheologije da je pronađen jedan ovakav artefakt.

456430_sarkofag-izrael2-ap_ffProšle godine, arheolozi su na sjeveru Izraela pronašli dio egipatske sfinge. Granitni fragment – prednje šape sfinge, koji nosi hijeroglifski natpis sa imenom faraona Mikerena, koji je vladao prije 4.500 godina i kome je posvećena najmanja od tri čuvene piramide u Gizi.

 

About The Author

Urednik

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.