1. Japanska kompanija planira da pretvori Mjesec u masivnu solarnu elektranu

Shimizu korporacija ima u planu da na približno 11.000 km duž Mjesečevog ekvatora postavi solarne ploče. Ovo će omogućiti konstantno napajanje strujom pošto mjesec nema oblake ili nešto drugo što bi blokiralo sunčevu svjetlost, 

Kako bi energiju transportovali na Zemlju, planiraju da koriste lasere ili mikrotalase.

Prema nekim proračunima, ovaj vid energije trebalo bi da obezbijedi 13-000 teravata energije.Amerika je u 2011. godini stvorila samo 4.100 teravata energije. Uspjeh ovog projekta omogućio bi snabdijevanje čitavog svijeta čistom energijom bez zagađivanja životne sredine.

Početak projekta planiran je 2035. godine.

AsteroidKopanje

2.  gajenje biljaka na Mjesecu

NASA je skoro objavila plan pod nazivom “Lunar Plant Growth Habitat” u kojem planira da počne sa oživljavanjem Mjeseca. Početak se očekuje 2015. godine, a cilj ovog projekta je testiranje tehnologije koja će nam u budućnosti omogućiti kolonizaciju svemira.

Planirano je da se 2014. godine uzorci pošalju na Mjesec. Krajem 2015. godine kada uzorci slijete na mijesec, dodaće se voda i počeće praćenje rasta biljaka od pet do deset dana. Uzorci sa Meseca upoređivaće se sa onim na Zemlji koji rastu u normalnim uslovima.

3. Radi se na stvaranju 3D printera koji će štampati hranu u svemiru

NASA pokušava da napravi 3D štampač koji će praviti hranu u svemiru od osnovnih hemijskih elemenata. Zašto?

Razlog je jednostavan. Hrana koja se trenutno koristi troši previše energije za njeno čuvanje, a i nije toliko zdrava da bi astronauti izdržali duže vrijeme u svemiru, koliko je na primjer potrebno da se stigne na Mars.

Ovaj način pripremanja hrane omogućio bi svežu hranu kao i razne vrste u zavisnosti od ukusa astronauta.

4. Dvije kompanije počinju sa kopanjem rude na asteroidima

U 2015.  prvi satelit “Deep Space Industries” će poći na svoj put u istraživanje asteroida i pronalaženje korisnih ruda za iskopavanje. Godine 2016. planirano je lansiranje drugog satelita koji će uzeti uzorak sa nekog od asteroida i donijeti ga nazad na Zemlju.

Asteroidi su bogati korisnim hemijskim elementima koji se mogu iskoristiti u svemiru i pretvoriti u gorivo i korisne materijale. Slanje šatlova i satelita sa Zemlje je i dalje preskupo. Ukoliko bi se ovo omogućilo buduće kolonije na Marsu i Mesecu mogle bi da koriste svoje lično gorivo umjesto da se koristi sa Zemlje.

5. Radi se na pogonu bržem od svijetlosti

Ajnštajnova teorija relativiteta kaže da se ništa ne može kretati brže od brzine svijetlosti.

Nažalost, naša najbliža zvijezda je udaljena četiri i po svijetlosne godine, što znači da bi i putovanje brzinom svijetlosti trajalo skoro deceniju. Ovo znači da bi kolonizacija svemira tekla izuzetno sporo.

Meksički fizičar Migel Alkubiera došao je na ideju kako da se ovo vrijeme drastično smanji. Nije u pitanju putovanje brzinom većom od brzine svijetlosti nego savijanje prostora i ubrzavanje vremena oko šatla.

Ukoliko tehnologija toliko bude napredovala, to u stvari znači da će se vrijeme i prostor oko broda kretati, i time omogućiti nevjerovatne brzine. Putovanje koje bi trajalo nekoliko godine bilo bi moguće za nekoliko dana.

 

About The Author

Urednik

Related Posts

One Response

  1. Spartan Rising on Facebook

    Mene interesuje samo jedno – kako je Mjesec sa Zemlje vidljiv po noći? ZAŠTO SVIJETLI? Ako je on Zemljin pratilac onda bi i Zemlja trebala bit osvjetljena. Da li je nekome poznato da li se i ovo odnosi na neke od Programa kakve kroz zadnjih par stoljeća provode iluminati

    Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published.