JUGOSLAVENSKA skupina kradljivaca nakita, poznatija pod imenom “Pink Panther” najuspješnija je kriminalna organizacija bivše države.

Kroz svoj radni vijek, ostvarili su preko 370 pljački, u 35 različitih gradova, pretežito onih u zapadnoj Europi, gdje su ostvarili dobit od preko 350 milijuna dolara te si tako osigurali “inozemnu slavu”.

Ipak, 2012. godine, ova skupina doživjela je težak udarac, kada je njezin “vođa” Duško Martinović uhićen. Tim spletom okolnosti, skupina se pritajila, ali kako prenosi Vice, to ne znači da je nestala.

pink panter

pink panter banda

Vice je napravio kratki dokumentarni film u kojem je pokušao ući u srž ove organizacije te prenosi kako se skupina trenutno bavi okupljanjem i obučavanjem novih članova, većinom mlađeg naraštaja. Razlog zbog kojeg se bave ovim poslom su neimaština i besperspektivnost zemalja iz kojih dolaze, nizak životni standard i želja za boljim životom. Upravo su to glavni faktori zbog kojih su zanemarili sveukupni rizik.

Kako je “Pink Panther” djelovao?

Sve njihove pljačke imale su element iznenađenja, na način da su se događale “usred bijela dana”, u vrijeme najvećih gužvi, kad ih nitko nije očekivao, a pljačke su znale trajati svega nekoliko minuta. Često se radilo o odvojenim slučajevima pljački te je svaka zasebna skupina brojala od 3 do 4 pljačkaša.

Stvarni broj članova skupine nikad nije otkriven, evidentirano ih je njih 70-tak, ali je poznato da je najveći broj njih dolazio iz Crne Gore, točnije njih 35-ero.

Pink panter

Rifat “Hadžiahmetović, osumnjičen kao član “Pink Pantera”, izručen Japanu 2010

 

Čovjek koji je ostvario najveći broj pljački je poznat kao vođa Pink Panthera, iako skupina službeno nema rukovoditelja. Joško Martinović je uhićen u Francuskoj, nakon što je opljačkao draguljarnicu u Saint- Tropezu, koju je unutar 75 sekundi otuđio za 2,7 milijuna dolara. Kaznu služi u Podgorici.

Neki članovi Pink Panthera danas služe zatvorske kazne u Francuskoj, Belgiji, Japanu i Švicarskoj, a Martinović nije jedini od članova, koji kaznu služi u Crnoj Gori. Ipak, puno je veći broj slobodnih “pinkpanterovaca”. Novinar Vicea neočekivano se približio ovoj skupini i otkrio iz prve ruke kako poznati pljačkaši izvode svoj “posao”.

Izvor: Index.hr

About The Author

Urednik

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.