Kako su Crowley i njegov glavni promotor La Vey detektirani kao izvori ove prakse, onda bi kao sljednike mogli navesti redatelje glazbenih spotova, a kao posljedicu pop kulturu.

ODLOMAK IZ KNJIGE ‘SUBLIMINALNE PORUKE’ ) RATKA MARTINOVIĆA

rm by . Deseci redatelja kreirali su kontrakulturalnu revoluciju, a među njima se ističe Kenneth Anger, rođen kao Kenneth Wilbur Anglemeyer. Spoj nadrealizma sa seksualnom revolucijom i okultizmom njegov je način samoizražavanja kroz koji je suptilno gurao homoseksualnost zbog senzibilizacije Amerikanaca sa svojom orijentacijom. Po religijskom opredjeljenju je Thelemist, a kao životnog uzora uvijek naglašava Crowleya. Široj javnosti je poznat kao tvorac trač knjiga ‘celebrityja’ i kao autor kultne ‘Hollywood Babilon’ koja je za zadatak još 1959. imala ‘razotkrivanje tajni pop glamura’. Prijateljstvo sa ‘seksologom’ Alfredom Kinseyem utjecalo je na njegova djela, a doslovno je protjeran iz SAD-a nakon objavljivanja filma ‘Fireworks’, nadrealne homoerotske fantazije. Razmatran je kao vođa kontrakulturalnog pokreta, a privatno se družio i utjecao na rad The Rolling Stonesa, Jimmyja Pagea i sotonista Antona LaVeya. U tom vremenu zaključuje svoju redateljsku karijeru filmovima ‘Invokacija mog brata demona’ (1969.) i ‘Lucifer Rising’ (1972.).

Danas ga kao uzora navode redatelji Martin Scorsese i David Lynch. Zanimljivo je i da je s Kinseyem snimio film ‘Thelema Abbey’ o legendarnoj kapelici Aleistera Crowleya na Siciliji, a mnogi su sumnjali i na njihovu ljubavnu vezu što je dodatno potkrijepljeno velikim kreativnim slomom nakon Kinseyeve smrti. U 21. stoljeću nastavlja s radom, snima kratke filmove, radi izložbe radova Aleistera Crowleya, a napisao je i ‘Hollywood Babylon 3′ koji još nije vidio svjetlo dana, a Anger se u njemu okomio na scijentološku crkvu koja mu je očito pod nišanom zbog njezinog tvorca Hubbarda. Poznat je kao iznimno povučena osoba s imenom ‘Lucifer’ tetoviranim na prsima. Prijateljstvo s LaVeyom, Kinseyem i pop zvijezdama protumačio je kao ‘borbu za stvaranje Horusovog Eona’, i to kroz pop industriju. U tome mu danas pomaže poznati glumac James Franco gdje mu je Anger i odglumio svećenika za potrebe prilično kontroverznog spota ‘Love in the Old Days’, prepunog subliminalnih poruka, bljeskova, simbolike i okultizma. Inače, Anger je i danas živ, ima osamdeset i sedam godina te je prilično vitalan za svoju dob.

Ukoliko je on teoretski pružio znanje ‘mainstream’ zvijezdama, onda je Alejandro Jodorowsky, čileansko-francuski genijalac pružio praktične primjere implementacije simbolike u sadržaj. Njegova djela ponajprije se mogu prepoznati po hibridu misticizma, usmjerene religijske provokacije i simboličke analize drevnih tekstova. Rad na filmovima, glazbi i stripu stvorio je pokret tzv. ‘anarhističke avangarde’. Proslavio se s najpopularnijim ‘ponoćnim’ filmom kinematografije, kultnim ‘El Topom’ (1970.) pa mu je sljedeći i vjerojatno najkontroverzniji film u posljednjih pedesetak godina financirao John Lennon. Riječ je o ostvarenju ‘The Holy Mountain’ koji je hommage ezoterijskom pristupu novog doba u koliziji s dogmatičnim vjerovanjima u Krista i Bibliju.

Mnogi kritičari njegov SF strip ciklus ‘The Incal’ smatraju ponajboljim žanrovskim ostvarenjem. Osim subliminalnih poruka i simbola, Jodorowsky je promovirao i vlastiti religijski sustav zvan ‘psihomagija’ ili ‘psihošamanizam’. Ateistički misticizam kojeg je gurao u ‘mainstream’ vrhunac je doživio njegovom opsesijom za rekonstrukciju originalnog Tarota iz francuskog Marseillea. Aktivno bavljenje filmom i glazbom zamijenio je ‘reprogramiranjem’ kroz terapije koje navodno rješavaju implementaciju traume putem obiteljskih konstelacija i višegeneracijskih traumatskih iskustava. Sve obavlja besplatno s ciljem ‘osvještavanja’. 2013. godine izdaje novi film ‘The Dance of Reality’ u svom prepoznatljivom stilu, a žanr filmske psihomagije postaje uzor brojnim današnjim kreativcima. Jodorowsky je izuzetno bitan zbog simboličkog pomodarstva koje je nehotice svojim radom integrirao u pop kulturu.

Njihovi svojevrsni nasljednici u svijetu redatelja glazbenih spotova su četiri danas prilično istaknuta autora. David LaChapelle, od milja zvan ‘Fellini fotografije’, promovira tzv. ‘nadrealistički kič’. Već je kao tinejdžer radio u famoznom ‘Studiju 54′, a školu je napustio zbog zlostavljanja radi priznanja svoje homoseksualne orijentacije. Osim svojih poznatih izložbi, prepoznat je i kao modni savjetnik brojnih zvijezda i redatelj spotova. Suradnja s Eltonom Johnom, Mobyjem, Britney Spears, Christinom Aguilerom, Jennifer Lopez i drugima opskrbio mu je zvjezdani status. Brojne reklamne i izložbene kampanje u suradnji s poznatim osobama implementiraju simboliku, okultizam i kič pod istim krovom.

Šveđanin Jonas Åkerlund proslavio se pak legendarnim spotom The Prodigyja ‘Smack My Bitch Up’ dok je Grammyja dobio za Madonnin ‘Ray of Light’. Beyoncé , Maroon 5, Britney Spears (kontroverzni ‘Hold It Against Me’), Lady Gaga (‘Paparazzi’, ‘Telephone’), David Guetta, Rihanna, Madonna, Pit Bull, Paul McCartney samo su neki od velike palete izvođača kojima je snimao simbolički nabijen sadržaj.

Francis Lawrence, filmski redatelj (‘Igre gladi’, ‘Konstantin’, ‘Ja sam legenda’) također visoko kotira u pop okultizmu pa ga se izdvaja kao autora spotova Lady Gage (‘Bad Romance’), Beyoncé (‘Run The World (Girls)’), Black Eyed Peas (‘Pump It’), Justina Timberlakea, Will Smitha, Pink, Britney Spears (‘I’m a Slave 4U’), Jay-Zija, Janet Jackson i drugih u dvadesetogodišnjoj karijeri.

Četvrti ‘jahač apokalipse’ je Mathew Cullen, prvi suradnik Guillerma del Tora. Autor je spotova Katy Perry poput ‘Dark Horse’ i ‘California Gurls’, te Black Eyed Peasovog ‘Boom Boom Pow’. Njih četvorica služe kao ‘kanal’ kreativnosti i promocije simboličkih obrazaca ‘Horusovog Eona’, okultizma škola misterija i tajnih društava, te ‘alternativnih’ religijskih pravaca. Svi izvođači tako praktički dolaze pod isti ‘kišobran’, a regrutni centar današnjice može se svesti praktički na jednog čovjeka. Tko je on vidjet ćemo u sljedećem blogu…

 

About The Author

Urednik

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.