Ljudska svijest je poput oceana u kojem postoje različiti nivoi, sa različitim stanjima svijesti koji se nalaze na tim nivoima. Sve ono što nam sedešava u životu, na neki način utječe na naše snove”, objašnjava Stephen King.

On je u pravu… Snovi, kao što najnovija istraživanja pokazuju, često su iskrivljene refleksije našeg svakodnevnog života- one nisu obavezno simbolične slike naših nesvjesnihželja (kao što je vjerovao Frojd) ili, pak, ”slučajni prizori”koje proživljavamo u izmijenjenom stanju svijesti (besmislene slike uzrokovane signalima iz mozga). Mnogi eksperti sada vjeruju da su nš{i snovi tako tijesno povezani sa našim stanjem budnosti, te da ih možemo iskoristiti kako bi nam pomogli u prepoznavanju i rješavanju(prevazilaženju) naših unutarnšjih konflikata.
 Zavisnost snova od spola
Muškarci i žene sanjaju razli-čito. Zašto? ”Riječ je o različitim biološkim i sociološkim uslovima”, kaže Milton Kramer, direktor Centra za proučavanje sna u bolnici u Cincinnatiju.U svom proučavanju snova blizu 1.000 ispitanika muškog iženskog spola, Robert Van deCastle- autor knjige ”Naš svijet usnu”, ustanovio je da su kod muškaraca mnogo prisutniji ”snovi od akcije”koji uključuju strance identificirane uglavnom njihovom profesijom. Obično, mjesta događanja ovih snova su van kuće ili u nepoznatoj okolini. žene sanjaju više ”emocionalne snove”, često konfliktne situacije sa voljenim osobama, međutim- unutar kuće.I muškarci i žene sanjaju o seksu, ali prema tvrdnjama Gayle Delaney, autorice knjige”Seksualni snovi”- snovi muškaraca mnogo su zabavniji… San muškarca je tipično ”san o neometanom zadovoljstvu sa lijepom, nepoznatom ženom”, dok žene najčešće sanjaju nekog koga dobro poznaju i one imaju više problema (nesabranosti) u svojim snovima.Također, analize su ”izbacile na povšinu”jednu zanimljivu konstataciju: budući
snovi sve češće podsjećaju na sadržaj i simboliku) snova jaćeg spola. Naime, žene domaćice češće sanjaju djecu, dok zaposlene žene sanjaju kolege s poslai šefove.Patricia Garfield, psihologinja u petom mjesecu trudnoće, brinula se da li će moći dojiti svoju bebu. Iz noći u noć sanjala je svoje mačiće koji mjauču tražeći hranu. Dok ih je posmatrala pomišljala je- ”kako ću ih nahraniti?”

Ako je suditi na osnovu istraživanja Patricia Maybrucka, autora knjige ”Trudnoća isnovi”, ovakvi snovi nisu neuobičajeni i rijetki… Naime,gotovo da su za trudnice”tipični”snovi u kojima se pojavljuju životinje iz čega proizilazi zaključak: snovi o životinjama korespondiraju rastu bebe- od vodenih bića kao što su punoglavci (u prva tri mjeseca), dražesnih štenadii kunića (u drugoj fazi) do majmuna i gorila (koje trudnice sanjaju u posljednja tri mjeseca trudnoće).
Spremnost za roditeljstvo
Očevi beba koje se tek trebaju roditi, također sanjaju snove sa sličnom ”tematikom”. Psiholog Alain Siegal to objašnjava na ovaj način: ”Najčešće njihovi snovi u sebi sadrže njihovu zapostavljenost tokom razdoblja trudnoće, jer, u tom periodu muškarci kao da plove između osjećanja da su isključeni i da su istovremeno-prisutni”.Jedan od njegovih pacijenata,tridesetogodišnji stručnjak, uskoro je trebao postati otac… Osjećao se odbačenim trudnoćom svoje žene, međutim, tu činjenicu on nije htio priznati. Jedne noći usnio je san koji mu je to razjasnio, a svoje iskustvo objasnio je riječima: ”Bio sam na utakmici i otišao sam da popijem piće. Kada sam se vratio nisam mogao pronaći svoje mjesto. Tražio sam novo, ali iako stadion nije bio pun,među brojnim gledaocima bile su i trudne žene koje su zauzimale po dva sjedala. Ljut, odlučio sam da ostanem stojeći”.
Kasnije, kaže, shvatio je da tu nije bilo emocionalnog”prostora”za njega u vrijeme trudnoće njegove žene, baš kao što nije bilo slobodnog mjesta na stadionu. Shvativši to počeo je da se uključuje u pripreme za rođenje bebe.
 

About The Author

Urednik

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.