Bio je jedan od najvećih genija koji su ikada kročili ovom planetom, jedan od onih inovatora koji rastavljaju svijet na sitne dijelove – nauče kako funkcionišu, a zatim ga ponovo sastave. Jedan od onih izumitelja koji danima i noćima ne spavaju jer im njihovi super-aktivni mozgovi to ne dozvoljavaju. Jedan od onih genija koji su promjenili svijet, pa čak i više – zamislili i stvorili budućnost. Naravno, govorimo o Nikoli Tesli.

“Novac ne predstavlja toliku vrijednost kakvu je postavio čovjek prema njemu. Sav novac ja sam ulagao u izume sa kojima sam omogućio nove pronalaske omogućujući čovječanstvu lakši život.” – Nikola Tesla

 

Da li ste se ikada zapitali ko je izumio daljinski upravljačTesla! Moderni električni motor? Tesla! Bežičnu komunikaciju? Tesla! Laser? Tesla! Neograničenu količinu električne energije? Tesla! Radio? Tesla!  Bežični prijenos el. energije? Tesla! Tesla je čak je igrao ulogu i u stvaranju robotike, a ovo je samo mali broj njegovih izuma koji su oblikovali budućnostu u kojoj danas živimo!

 

Niels Bohr, danski fizičar koji je dao važne doprinose razumijevanju strukture atoma i napredak u kvantnoj mehanici, dobitnik Nobelove nagrade, jednom prilikom je rekao: “Teslini genijalni pronalasci duboko su uticali na čitavu našu civilizaciju.”

 

“Nije mi žao što su ukrali moje ideje, već što nisu imali svoje.” – Nikola Tesla

 

Teslina golubica

Teslina golubica

Tesla je Živio je 86 godina, a cijeli svoj život je proveo u celibatu. Iako je bio zgodan i popularan među damama, odbijao je da izlazi s njima jer je vjerovao da bi se to moglo umješati u njegov posao. Ovaj genije, koji je bez problema mogao zapamtiti cijelu knjigu ili vizualizirati i napraviti izum (bez i jedne skice) na kraju je umro kao siromah.

 

Jedan od njegov posljednjih poklona čovječanstvu bio je toranj u blizini New Yorka koji je trebao pružiti besplatnu bežičnu el. energiju cijelom svijetu. Nažalost, zbog pohlepe ljudi koji su imali novčanu korist od el. energije ovaj projekat nikada nije ugledao svjetlo dana.

 

Patio je od opsesivno-kompulsivnog poremećaja koji se ogledao u opsjednutosti nekim detaljima, na primjer brojem tri. Ponekad je halucinirao te imao problem da razdvoji stvarni svijet od mašte, zbog čega je provodio godine sam u svojoj laboratoriji radeći noć i dan. Često je govorio da su to bili jedini momenti kada je bio istinski sretan. Često mu se dešavalo da obilazi oko bloka zgrada tri puta, bio je lični prijatelj američkog književnika Mark Tvena, a također je bio i vegetarijanac.

 

Nominovan je za Nobelovu nagradu, koju nikad nije dobio.

 

Teslina golubica1I volio je golubove.

 

Uvijek je puštao golubove u svoju hotelsku sobu gdje ih je redovno hranio, a čak je za njih napravio i posene male krevetiće. Kada je živio u New Yorku, svaki dan je išao do Central Parka gdje ih je hranio. Novčani problemi nisu bili bitni. Za golubove je uvijek morao imati hranu.

 

A onda je u njegov život došla jedna golubica o kojoj je progovorio tek u posljednjim danima svog života:

 

“Hranio sam golubove, hiljade njih, godinama. Ali bio je jedan golub, prelijepa ptica, bijela sa sivom bojom na vrhovima krila; taj je bio drugačiji. Bila je ženka. Prepoznao bih je bilo gdje. Bez obzira gdje sam bio, ona bi me našla. Kada sam je želio vidjeti samo sam trebao zaželiti i ona bi mi doletjela. Razumjela me je i ja sam razumio nju. Volio sam tog goluba. Da, volio sam je kao što muškarac voli ženu, i ona je volila mene. Kada sam je jednom gledao, znao sam šta mi želi reći – umirala je. I onda, kada sam shvatio njenu poruku, iz njenih očiju je izbilo svjetlo – jaki snop svijetla.”

 

Tesla je umro 07. januara 1943. godine kao siromah, sam u hotelskoj sobi u New Yorku.

About The Author

Urednik

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.