Ako je vjerovati britanskom fizičaru Brianu Coxu, putovanje kroz vrijeme i nije tako nemoguće kao što se činilo. Na britanskom Festivalu nauke rekao je kako je moguće izraditi vremeplov, ali da postoji kvaka. Teorija radi jedino na putovanju u budućnost, a Cox dodaje i da je to put bez šanse za povratak.

Profesor sa Univerziteta u Mančesteru pojasnio je tokom jednosatnog predavanja kako je pod Ajnštajnovom opštom teorijom relativiteta putovanje u budućnost moguće. Ako bi putovali brzinom svjetlosti, ili dovoljno blizu nje, mogli bi otići nekoliko stotina ili hiljada godina u budućnost, piše Telegraph.

No, povratak kući bio bi gotovo nemoguć. Svoju teoriju pojasnio je na primjeru serije Doctor Who, u kojoj se i sam jednom pojavio. Rekao je kako bi Doctor koji se želi vratiti iz budućnosti morao pronaći crvotočinu kroz koju bi se vratio u prošlost. No, takav prečac kroz vrijeme još nije dokazan da postoji. Otkrije li se ikad jedna takva crvotočina, ili možda izgradi, pitanje je i bi li za ljude bilo moguće putovati kroz nju.

Cox je u svom pojašnjavanju rekao da ako izgradimo svemirski brod koji bi ubrzao astronauta prema brzini svjetlosti te ga vratimo kući nekoliko sati kasnije, na Zemlji bi mogle proći i godine. Želimo li još više u budućnost trebaće samo dodatno ubrzati. Ovo što je on opisao u osnovi je paradoks blizanaca, koji pojašnjava dilataciju vremena.

Zamislite da imate dva brata, jedan ostaje na Zemlji dok drugi odlazi na svemirski brod. U usporedbi s vremenskim okvirom prvog brata, vremenski okvir putujućeg brata će se usporiti. Ako za njega vrijeme sporije prolazi, on će se vratiti na Zemlju, na kojoj je prošlo puno više vremena te je prvi brat znatno stariji.

Naravno, cijela ova priča bi zahtijevala i svemirski brod s prilično snažnim pogonskim sistemom.

Ispod teksta možete vidjeti i što poznati fizičar Michio Kaku kaže o putovanju kroz vrijeme, odnosno povratku u prošlost.

About The Author

Urednik

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.