Karta nove podjele svijeta koju je prije dvije godine objavila ruska Express Gazeta, a prenijeli svjetski mediji, činila se kao štivo za zabavu.

Kartu je sada objavio američki Foreign Policy, magazin koji je nekad osnovao politolog s Harvarda Samuel Huntington

Na toj karti Evropa izgleda znatno drukčije, mnoge su granice promijenjene, primjerice, od Španije su odvojene i Baskija i Katalonija, a Rusiji je pripojen Krim, Donbas, Odesa, sve do od Moldavije odcijepljenog Pridnjestrovlja.

[aesop_image img=”http://fenomeni.eu/wp-content/uploads/2014/06/kartaaaaa.jpg” caption=”Ruska karta Europe 2035” align=”center” captionposition=”left” lightbox=”on”]Po tom nacrtu, Ukrajina više uopće ne bi imala pristup Crnom moru! Karta je objavljena u julu 2012. godine, u novembru 2013. izbija pobuna na Majdanu protiv predsjednika Janukoviča i do danas su se granice s neobične karte u jednom dijelu – ostvarile! Krim je već sastavni dio Ruske federacije koji ruski predsjednik Vladimir Putin slavodobitno posjećuje.

Je li Donbas, krajnji istok Ukrajine koji se sastoji od oblasti Donjeck i Lugansk, sljedeći? U Donbasu se vode borbe, i jučer je bilo petnaest mrtvih, a pokolj u Odesi početkom maja, u nerazjašnjenim okolnostima, u kojem su poginule 42 osobe, služio je kao važan argument protiv kijevskih vlasti.

Međutim, Ukrajina je izabrala novog predsjednika koji je dobio veliku podršku na zapadu, malo manju na istoku zemlje, sastao se već jučer pri proslavi Dana D u Francuskoj s Putinom, koji je s ukrajinske granice povukao glavninu svojih snaga.

Kartu je sada objavio američki Foreign Policy, magazin koji je nekad osnovao politolog s Harvarda Samuel Huntington, slavan po svom djelu Sukob civilizacija, a danas je čitan svuda. U ruskom tabloidu koji je objavio kartu objasnili su da je nastala uz pomoć neimenovanih geopolitičkih eksperata, te na temelju onoga što su javno zastupali Huntington, Zbigniew Brzezinski i Alvin Toffler.

Frank Jacobs, autor članka u magazinu Foreign Policy, predlaže da se karta gleda kao ilustracija ruskih želja i strahova, u najmanju ruku barem dijela ruskog stanovništva.

[aesop_content position=”left” imgrepeat=”no-repeat” color=”#ffffff” background=”#333333”]Primjer Francuske Čini se kao noćna mora, ali Francuska je zaista u prijelomnom vremenu u odnosu između imigranata i starosjedilaca. Nedavno je francuski filozof Alain Finkielkraut izazvao buru knjigom “Nesretni identitet” u kojoj upozorava da se starosjedilačka i došljačka zajednica u Francuskoj jako udaljavaju jedna od druge, starosjedioci imaju dojam da su u egzilu.[/aesop_content]

Nadaju li se zaista vladajući krugovi u Rusiji da će Evropa 2035. godine biti fragmentirana, dijelom islamizirana, s islamskom arapskom državicom na tlu Francuske?

“Ova karta je ono što sanjari Rusija, frustrirana jer joj je značenje u svijetu smanjeno, uvjerena da je Zapadna Evropa blizu kolapsa, dekadentna, moralno i ekonomski bankrotirala”, piše FP.

U takvom scenariju, u Evropi više ne bi bilo Bosne i Hercegovine, bila bi podijeljena između Hrvatske i Srbije, ali i Hrvatska bi izgubila dio, Baranju, koji bi uzela Mađarska, koja bi se proširila i na Vojvodinu. Baski bi dobili svoju državu, tu bi bila i Katalonija, a ostatak Španije činio bi špansku konfederaciju.

Osamostalila bi se i Škotska, Belgije više ne bi bilo, Njemačka bi ponovo uzela Alzas i Loren, Velika Albanija zapasala bi i dio Makedonije.

Propast modela suživota različitih kultura na tlu Evrope doveo bi do deportacije nacionalnih manjina u Francuskoj na jug, gdje bi Marseille bio glavni grad entiteta u kojem bi živjeli tamnoputi francuski muslimani.

Finkielkraut je upozorio da je radnička klasa u Francuskoj izručena u ruke radikalnoj desnici i to se zaista i dogodilo, Marine Le Pen i njezina Nacionalna fronta na evropskim je izborima pobijedila i već govori kako želi uništiti Evropsku uniju.

About The Author

Urednik

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.