Uskoro ćemo na kartu svijeta možda morati dodati još jedan ‘okean’, međutim ovaj je skriven stotinama kilometara ispod površine naše planete. 
  
Novo istraživanje tvrdi da je skriveni ‘okean’ smješten u zemljinom plaštu na dubini od oko 640 kilometara ispod Sjeverne Amerike. Skriveni rezervora, navodno zaključan u plavom kristalnom mineralu, može držati tri puta više vode nego je ima u okeanima na površini zemlje. 
  
Dokaze o postojanju masivnog spremika vode pronašli su istraživači sa univerziteta Northwest, na čelu sa Stevenom Jacobsenom. 
 
Ovo otkriće moglo bi pomoći objasniti odakle je voda na Zemlji došla i kako podzemna voda utiče na pomicanje stijena u zemljinoj vanjskoj kori, piše Huffington Post. 
  
‘Geološki procesi na zemljinoj površini kao što su potresi i izbijanja vulkana izraz su onoga što se događa unutar Zemlje’ kaže Jacobsen i nastavlja: ‘Mislim da napokon vidimo dokaze za cijeli zemljin ciklus vode, što može pomoći u objašnjavanju golemih količina tekuće vode na površini našeg nastanjivog planeta. Naučnici su u potrazi za ovom nestalom dubokom vodom već desetljećima’. 

About The Author

Urednik

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.