Prema proročanstvu o Papama, Sv. Malahije je predvidio ukupno 277 rimskih poglavara, od kojih je pretposljednji papa Benedikt XVI. Zatim dolazi Petar II. za čije će se vladavine dogoditi Sudnji dan, kojem će prethoditi “strašni događaji”, opisani u Biblijskim proročanstvima.

 [24 sata info] 

Irski nadbiskup i reformator katoličke crkve iz 12. vijeka, Sv. Malahije, poznat je po svojim proročanstvima u kojima predviđa pape budućnosti, a između ostalog, predvidio je smak svijeta nakon posljednjih 112 papa.

Sveti Malahije (St. Malachy O'More, ili O'Morgair) rođen je u Irskoj, gdje je kršten kao Mael Maedos Ua Morgair. Školovao se u samostanskoj školi, a zatim postao redovnik pa biskup te nadbiskup Armagha, jugozapadno od Belfasta. Bio je veoma odan Katoličkoj Crkvi te je, na kraju, irsku crkvu podvrgnuo rimskoj vlast.

Na svom drugom hodočasničkom putovanju u Rim, bolestan je predvidio svoj brzi kraj i umro na Dušni dan 1148. godine. Crkva ga je proglasila svetim 42 godine poslije njegove smrti te je priznala njegove proročke sposobnosti.

Naime, tada, u vrijeme Paracelzijusa i Nostradamusa, proročanstva i gatanja bila su svojevrsni hit pa je nastalo i takozvano proročanstvo o Papama koje je pripisivano upravo Sv. Malahiju.

Malahijevo proročanstvo sastoji se od vizije posljednjih 112 rimskih papa i predviđanja da će nakon što zadnji papa, 277. po redu u cjelokupnoj historiji, preuzme vlast, doći do potpunog uništenja grada Rima te propasti crkve i svijeta, jer će “uslijediti Sudnji dan, dan kada će Bog, prema Bibliji, na kraju vremena razdvojiti zle od pravednih”.

U to se vrijeme na prijestolju katoličke crkve bilo izmijenilo 165 njenih poglavara – papa, a Sv. Malahije predvidio je da će ih u povijesti katoličke crkve biti ukupno 277. On je imao viziju svih preostalih 112 papa te je sastavio njihov spisak. Na tom spisku svaki papa ima svoje ime i nadimak, koji ga kratko opisuje. Uočljiva je sličnost opisa iz proročanstva sa stvarnim papama, a Javno.hr donosi nekoliko primjera:

Ivan XXIII., “Pastor et nauta” (Pastir i moreplovac) – bio je kardinal Venecije, grada moreplovaca.

Pavao VI., “Flos florum” (Cvijet cvjetova) – njegov grb sadrži cvijet ljiljana, koji se smatra cvijetom nad cvijećem.

Ivan Pavao I.,  “De meditate Lunae” (Polovina Mjeseca) – vladao je pola mjeseca.

Ivan Pavao II.,  “De labore Solis” (Muka Sunca) – ovaj se opis prevodi kao “pomračenje Sunca”, a papa Ivan Pavao II. rođen je na dan pomrčine Sunca te pokopan također na dan pomrčine Sunca.

Benedikt XVI.,  “Gloria Olivae” (Maslinova slava) – rodio se u posljednjoj suboti prije Svete Nedjelje (za vrijeme Velikog Posta) koji počinje Cvjetnicom (grančicama masline); s drugog aspekta, benediktinski red kojem pripada, za simbol ima maslinovu grančicu.

Za posljednjeg papu rekao je da će se zvati Petar II., a nadimak će mu biti Petrus Romanus (Petar Rimski).

– Tokom posljednjeg progona Svete Rimske Crkve, vladat će Petar Rimljanin (Petrus Romanus), vodeći pastvu kroz mnoga iskušenja, na kraju kojih će grad na sedam brežuljaka biti uništen i najviši sudija sudit će svom narodu – tvrdio je Sv. Malahije.

Svoje proročanstvo Malahije je navodno zapisao i predao ga papi Inocenciju II., koji je rukopis, zatim, spremio u rimske arhive, gdje je ostao zaboravljen sve do njegovog ponovnog otkrića 1959. godine.

Zanimljivo je kako se prilikom svakog izbora pape, aktuelizira i ovo proročanstvo Sv. Malahije. Međutim, upravo prema tom proročanstvu, trenutni papa Benedikt XVI. pretposljednji je rimski papa, što znači da će vrlo brzo doći i onaj posljednji, za čije se vlasti može očekivati Sudnji dan, a čemu će prethoditi i strašni događaji, koji su opisani u Biblijskim proročanstvima.

About The Author

Urednik

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.