U januaru 1894. dijete je spašeno iz ledene vode rijeke Inn u Passau u Njemačkoj

U vjerovatno najdestruktivnijem djelu u historiji, jedan mladić spasio je četverogodišnjeg dječaka od utapanja. Taj dječak odrastao je u jednog od najvećih zločinaca svih vremena, Adolfa Hitlera. Sada, nakon istraživanja nejmačkih arhiva, Max Tremmel, svećenik, tvrdi da je malog Hitlera spasio njegov prethodnik  Johann Kuehberger, piše Daily Mail.

U januaru 1894. dijete za koje se vjeruje da je mali Hitler, spašeno je iz ledene vode rijeke Inn u Passau u Njemačkoj.

Otac Tremmel je prije svoje smrti 1980. ispričao kako je otac Kuehberger bio istih godina kao i Hitler kada ga je vidio kako se guši u rijeci Inn te zaronio i spasio ga. Tu priču za života Hitler nikada nije potvrdio, ali sada su pronađeni isječci iz lokalnih novina u kojima se opisuje kako je dječak propao kroz led u rijeku u januaru pomenute godine.

U članku se opisuje i kako je “odlučni drug” ušao u ledenu vodu i spasio dijete.

Ta epizoda opisana je u njemačkoj knjizi “Odlazak iz Passaua – Napuštanje grada koji je Hitler zvao domom”, koju je napisala  Anna Elisabeth Rosmus.

“Obale rijeke Inn pružaju idiličan prostor za dječiju igru”, napisala je u svojoj knjizi, u kojoj piše i o historiji svoje porodice.

“1894. dok se igrao sa drugom djecom, kojih je u Passau bilo mnogo, Adolf je pao u rijeku. Srećom za malog Adolfa, sin vlasnika kuće u kojoj je živio uspio je da ga izvuče iz vode na vrijeme i spasio mu život”, piše Rosmus u svojoj knjizi.

Hitler je i kao mladić, a i kasnije, među svojim generalima, pričao priče o tome kako se igrao kauboja i Indijanaca na obalama rijeke Inn, ali nikad nije spomenuo priču o utapanju.

“U Passau, ipak, svi su znali tu priču. Neke od drugih priča o njemu su to da nikad nije naučio plivati i kako su mu trebale naočale”.

U lokalnim novinama u kojima je pronađen članak o nesreći ne spominje se ime djeteta koje se zamalo udavilo, ali historičari vjeruju da ipak pruža podršku teoriji oca Tremmela da se radilo o Hitleru.

Jedan bavarski radio krajem mjeseca emitovat će cijelu emisiju o tom incidentu, piše “Daily Mail”, pod nazivom “Šta da se Hitler utopio?”. U legendi o “fatalnom spašavanju” govorit će mnogi stariji stanovnici Passaua koji potvrđuju da su čuli priču o Hitlerovoj nezgodi dok su odrastali u tom njemačkom gradiću.

About The Author

Urednik

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.