Naučnici rade na regeneraciji mozga

Ruski i američki naučnici zajedno rade na projektu koji bi trebao da razvije metod za regeneraciju ljudskog mozga. 
 
 Stručnjaci proučavaju procese obrazovanja novih nervnih ćelija. 
  
Oni žele da pronađu način kojim se upravlja nad obnovom povrijeđenih ćelija mozga prilikom povreda, Parkinsonove bolesti, Alchajmerove bolesti i drugih teških bolesti. 
  
Naučnici vjeruju da mogu da pronađu preparat koji će obnavljati nervne ćelije mozga. 
  
Istraživanja će početi već u maju. 

Vještačka proizvedenja kože

braincellZahvaljujući vještačko proizvedenoj koži, životinje neće više biti izložene bolnim testiranjima kozmetičkih proizvoda i lijekova.

Naučnici King's Collegea u Londonu vještački su proizveli sloj kože od ljudskih matičnih ćelija, javlja Anadolu Agency (AA).

Naučnici su i ranije proizveli sloj kože, ali koža nije bila promočljiva. Epidermis, odnosno vanjski sloj kože kod ljudi, ima zaštitnu funkciju, jer štiti vlažnost kože i sprečava ulazak bakterije.

Istraživači su koristili novoprogramirane kožne ćelije u labaratoriji, kako bi razvili ćelije koje postoje u epidermistu. Kožne ćelije su ostavljene na niskoj razini vlage kako bi uspjeli formirati barijeru koju prava ljudska koža posjeduje.

Duško Ilić vodi ovo istraživanje i kaže da će ova vještačka koža biti iskorištena u svrhe testiranja kozmetičkih proizvoda i lijekova. Na ovaj način, ističe Ilić, prestat će mučenje životinja, koje su inače subjekti ovakvih testiranja.

On je kazao da će vještački napravljen sloj kože doprinijeti tretmanima i liječenju kožnih bolesti. 

Produžuju život čovjeka do 150 godina

 

Tim ruskih specijalista biologije, matematike, IT i onkologije je dobila od međunarodnog fonda Deep Knowledge Ventures 18 miliona doalra za istraživanja koja bi trebalo da pomognu da se život čovjeka produži do 150 godina i nađe način borbe sa onkologijom. 

Naučnici su napravili kompjuterski sistem “Onko Fajnder”, koji je sposoban da utvrdi uzroke pojavljivanja onkologije kod pacijenta i da mu predlaže himioterapiju, javlja Glas Rusije. 
 
Istraživanja ruskih naučnika su, takođe, postala osnova djelatnosti dvije velike biomedicinske kompanije,

Rade organe “po narudžbi”

Potpuno futuristički pogled na transplantaciju organa misao je vodilja ove britanske bolnice. Oni od matičnih stanica rade potpuno nove dijelove tijela. 

Britanska bolnica Royal Free specijalizovana je za ‘uzgoj’ noseva, ušiju, krvnih žila i suznih kanala. Naučnici pokušavaju uz pomoć matičnih stanica stvoriti funkcionalne ‘rezervne’ dijelove tijela. Ova bolnica jedna je od rijetkih u kojoj se vode za ovom futurističkom idejom uzgoja dijelova tijela, a nekoliko pacijenata već živi s organima iz laboratorija ove bolnice – mahom krvnih žila, dušnika i suznih kanala. 
 
Ipak, liječnici se nadaju da će uskoro nekom pacijentu presaditi i prvi nos, piše Daily Mail. 
 
Kako prenosi dnevnik.hr, on i njegov tim prošle su godine uzgojili novi nos za pacijenta koji je svoj pravi nos izgubio zbog tumora, potom su mu ga usadili u ruku kako bi ga prekrila koža. Od nadležnih institucija sada čekaju odobrenje za presađivanje nosa na njegovo mjesto, no ne znaju kad bi se to tačno moglo dogoditi. 
 
‘To je kao da pečete kolač, samo koristimo drugačiju pećnicu’, kaže profesor Alexander Seifalian, šef tima koji se bavi uzgojem novih organa.

Vještački krvni sudovi

U sibirskom gradu Kemerovu ruski naučnici razradili su vještačke krvne sudove – njihova jedinstvenost je u tome što, kada se nađu u organizmu, uzgajaju na sebi novi krvi sud, a zatim se jednostavno rastvore! 

“Šuntiranje” srca jednom od pacijenata lokalnog kardiocentra ljekari su radili dva puta. Prije deset godina dodatni krvni sud su uzeli iz ruke. A prije tri godine dio arterije iz butine na nozi.  
  
Sada ocjenjuju  da za izvjesno vrijeme pacijentu predstoji još jedna takva operacija. Ali, gdje sada uzeti materijal za “šuntiranje”?  
  
Sa takvom situacijom kada je operacija “šuntiranja” ponovljena, a rezervi u organizmu više nema, kardiohirurzi se suočavaju vrlo često. 
  
Ovaj problem bit će riješen pomoću novih vještačkih krvnih sudova. U naučnom odjeljenju kardiocentra Kemerovo naučnici su razradili jedinstvenu tehnologiju izrade polimerskih proteza za sistem krvotoka. 
  
Krvni sudovi za operaciju “šuntiranja”  prave se na sljedeći način:  
  
U specijalnom uređaju rastvor posebnog polimera pod dejstvom električnog polja dijeli se na ultratanke niti.Ova mikronit stiže na specijalni kolektor i na izlazu se dobija gotova konstrukciju sa kojom se dalje može raditi. 
  
Nova ruska tehnologija omogućava da se budući polimerski krvni sud napravi idealno glatkim i, istovremeno, poroznim. Na skenirajućem elektronskom mikrskopu raspored vlakana primjetan je do najsitnijih detalja.  
  
Razmjera pora između mikrovlaknima je 30 mikrona. To je debljina ljudske dlake! 
  
Upravo u ove male pore naučnici presađuju ćelije pacijenata. U takvom vidu implant se ušiva u organizam. On služi kao “kostruk” koji postepeno biva obložen novim ćelijama.  
  
Svojstva polimera su takva da se, kada na sebi odgaji novi krvni sud, proteza  u toku tri godine rastvara  u organizmu – navodi Glas Rusije.  
  
Kako smatraju naučnici, u kardiohirurgiji takvi sudovi će biti vrlo traženi.

Traže novu Zemlju

Mnogi naučnici vjeruju da je samo pitanje vremena kada ćemo naići na novu Zemlju, planetu koja je umnogome poput naše.

Franck Marchis, astronom sa Instituta SETI tvrdi da ćemo “Zemlju 2.0” pronaći do 2024. godine, prenosi Daily Mail.

Njegova predviđanja utemeljena su na napredovanjima na polju tehnologije koja su naučnicima omogućila da uslikaju planete i njihove zvijezde udaljene do 63 svjetlosne godine.

Konkretno, Gemini Planet Imager (GPI), koji se nalazi na teleskopu Gemini South u Čileu, snimio je 10 miliona godina staru planetu Beta Pictoris b.

Osim mnoštva naučnih saznaja,istraživanja u svrhu poboljšanja uslova života  naučnici su zauzeti i sa otkrićima koji su negativni za čovjeka,au svrhu bolje kontrole i porobljavanja večine od strane imućne manjine,ali o tome će mo drugi put.

About The Author

Urednik

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.