Na području bužimskog naselja Čava nalazi se misteriozni izvor u narodu poznat kao Ibret izvor ili Svetinja. Otkako je «kika i vijeka» ovo je vrelo magično privlačilo ljude zbog nesvakidašnje pojave: iznenada voda poteče iz kamena, teče šezdesetak minuta i nestane, da bi se ponovo pojavila nakon sat vremena. Pred prizorom čovjek u isto vrijeme ostaje i zbunjen i zadivljen. Ili, kako to neko reče:

– Dok Ibret voda teče, insan (čovjek) šuti!

Izvoriste SvetinjaSvake godine, 6. maja, na izletište Svetinja slije se na stotine ljudskih duša iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i inostranstva.

Turska riječ «ibret» u prijevodu na naš jezik znači «čuđenje», ali u izvornom obliku ima i značenje «poruka i pouka».

Upravo zbog takve spoznaje vjernici su ovo mjesto prigrlili kao mjesto molitve – dovište i mjesto za okrepljenje tijela i duše.

Svake godine, šestog dana u mjesecu maju, bogobojazni nakon proučenih dova pihnu «bir iladž», mladi dolaze zbog «ašika na meraji», a izletnici da bi pronašli duši ugođaj u neponovljivom prirodnom ambijentu.

Dok naučnici još uvijek tragaju za tajnom ovog prirodnog fenomena, obični svijet dolazi da doživi nešto što se drugdje ne događa. U grupama ljudi iščekuju kada će poteći voda, koja se pedesetak metara nizvodno obrušava sa okomite stijene visoke petnaestak metara praveći jedinstven slap od kog zastaje dah. Ne zna se šta više pobuđuje pažnju, kada voda hukne i «vrelo provrije», pa slap oživi, ili kada izvor u stijeni presahne i poput magije pred očima nestaje slap.

U svakom slučaju, promatrač sa prostora Čave i Radoča nosi nezaboravnu uspomenu.

Šta kaže legenda?

buzimStoljećima je Ibret izvor bio čuđenje i divljenje za ljudski rod. Za njega se vezuje jedna od zanimljivih legendi koja kazuje kako je u dalekoj prošlosti šestog dana u mjesecu maju kroz ovo područje prolazila karavana putnika za Gvozdensko. Među putnicima je bila i djevojka nesvakidašnje ljepote, ali je bila slijepa.

Karavana je zastala pored izvora, kako bi se putnici osvježili i ugasili žeđ. Sačekali su da voda poteče. Roditelji napojiše i umiše lijepu kćer kojoj oči zamagliše. Nedugo potom, dogodilo se čudo neviđeno: djevojka je progledala i kada je ugledala izvor dade mu ime Sveta voda!

Legenda čak bilježi da se to dogodilo u podne 6. maja, kada se i dan-danas pojavljuje pomenutog dana u pomenutom mjesecu.

Najstariji stanovnici Čave i Radoča skloni su kazati kako se još nije dogodilo da u šestomajsko podne oko 13 sati nema vode, ili, kako to vjernici upražnjavaju kazati, voda se pojavi čim se začuje ezan, poziv na molitvu.

Lijek za mnoge bolesti

Vjeruje se kako je Ibret voda «bir iladž» (lijek) za mnoge bolesti. Djelotvorna kod liječenja očnih bolesti, poboljšava krvnu sliku, pospješuje apetit i probavu, krijepi dušu i tijelo. Neki vjeruju kako je svojevrsni eliksir mladosti, posebno ako se pije i ako se insan umiva «Svetinjom» s proljeća, u vrijeme prikupljanja omahe.

About The Author

Urednik

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.