Nedavno je naučnik iz Texasa predstavio studiju u kojoj opisuje evoluciju osnovnih organizama, a koja ukazuje da su ključni molekuli iz svemira došli na Zemlju, gdje su naišli na prave uslove za razvoj života.

Čovječanstvo vjekovima spekuliše o porijeklu života, a sada su naučnici Univerziteta Cornell možda otkrili misteriju. Njihovo istraživanje pokazuje da je glina podržala sintezu bioloških supstanci, pišu “Vijesti iz svijeta prirode” (NatureWorldNews). 

Međutim, niko još nije objasnio kako se neorganski molekuli iznenada spoje i oforme složene oblike života.

U novoj studiji, biološki inženjeri Univerziteta Cornell spekulišu da je hidrogel gline obezbijedio neophodnu zaštitu hemikalijama da se spoje i sastave složene biomolekule.

Eksperimenti sa uzorcima vode koji odgovaraju drevnoj morskoj vodi pokazuju da glina formira hidrogel u određenim uslovima. Hidrogel je mreža polimerskih lanaca koji mogu da upiju ogromne količine vode, u suštini jedna velika spužva.

Tokom milijardi godina, zarobljene hemikalije su oformile biohemikalije, poput proteina i DNK. Istraživači kažu da je taj gel štitio ćelije dok nisu razvile sopstvene membrane. Prethodne studije su pretpostavljale da su debeli mjehurići bili prethodnici membrana.

Hidrogel se trenutno proučava u inženjeringu tkiva. Veoma je fleksibilan, skoro kao prirodno tkivo, što ga čini idealnim za podršku rasta tkiva.

Dan Luo, sa Instituta Kavli, prethodno je sa svojim timom demonstrirao kako vještački hidrogel može da podrži sintezu proteina. Međutim vještački hidrogel je skup, što je navelo naučnike da potraže jeftiniju alternativu.

Odgovor su našli u glini.

Tokom istraživanja, ne samo što su otkrili način da proizvode proteine u velikim količinama, već i odgovorili na jedno od velikih pitanja biologije.

“Naša je teorija da je u ranoj geološkoj historiji hidrogel gline obezbijedio ‘sklonište’ za biomolekule i biohemijske reakcije”, naveo je Luo

About The Author

Urednik

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.