Prema studiji naučnika sa Univerziteta Kalifornija i NASA-e, koju je nedavno objavio “Njujork tajms”, rijeke Tigris i Eufrat su počele da presušuju.

Istraživač sa Univerziteta Kalifornija, Jay Famiglietti, je rekao: “Oko 60% gubitka vode je nastalo zbog pumpanja voda iz podzemnih rezervoara. Ustanovili smo tokom sedam godina istraživanja da su dijelovi Turske, Sirije, Iraka i Irana, oko rijeka Tigrisa i Eufrata, izgubili 144 kubnih kilometara svježe vode koja se nalazila u podzemnim rezervoarima.”

“Brzina gubitka vode je naročito intenzivirana nakon suše 2007. godine. U međuvremenu je potražnja za svježom vodom i dalje u porastu”, rekao je on. Istraživači su također predvidjeli da će rijeke još više presušiti tokom sušne sezone.

Religija i proročanstva

“Neće nastupiti Sudnji dan sve dok se rijeka Eufrat ne povuče i za sobom ostavi brdo zlata zbog kojeg će se ljudi boriti. Od svake stotine bit će ubijeno devedeset i devet ljudi, a svaki će čovjek tada govoriti: ‘Da mi je da budem onaj koji će ostati živ.’” (Buhari)

“Na vjernike će se pred kraj svijeta spustiti velika nesreća. Njima će vladati zli vladari koji se do sada nisu pojavljivali i o kojima se nikad nije čulo. Zemlja će im postati tijesna i bit će preplavljena nepravdom i nasiljem. Vjernik neće moći naći pribježište u koje bi se sklonio od nasilja. U tom vremenu će Allah poslati čovjeka iz moje porodice i zemlju ispuniti pravdom, kao što je prije toga bila ispunjena nasiljem i nepravdom. Bit će zadovoljan i stanovnik nebesa i stanovnik Zemlje. Niknut će sve što bude posađeno u zemlju.” (Ahmed)

 

About The Author

Urednik

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.