Zamislite da stojite na obali jezera koje obiluje bujnom vegetacijom. Sad zamislite da se to jezero ne nalazi na Zemlji. Vegetacija iščezava, temperatura pada na -179 Celzijusa, a nebo poprima neprirodnu narančastu nijansu. Unatoč vjetru koji smrzava kosti, tamna površina jezera glatka je poput stakla. Dobro došli na Ligeia Mare na Titanu

Saturnov najveći satelit jeziv je svijet veličine Merkura. To je jedini mjesec u Sunčevu sustavu koji ima debeli sloj maglovite atmosfere i jedino mjesto osim Zemlje koje na svojoj površini ima velike količine tekućine. No, s jednom značajnom razlikom: na hladnom Titanu, mora i jezera sadrže tekuće ugljikovodike poput metana i obično imaju savršeno glatku površinu.
Ranija radarska mapiranja obavljena uz pomoć NASA-ine sonde Cassini, utvrdila su da je najveće južno jezero Ontario Lacus iznimno glatko-odstupanja u visini manja su od 3 mm. Posljednji rezultati Cassinija predstavljeni prije par dana na sastanku Američke geofizičke unije u San Francisku, pokazuju da je Ligeia Mare koja se nalazi u blizini mjesečevog sjevernog pola, još ravnija. Visina na površini pokazuje odstupanja od tek 1 milimetra.
“Taj rezultat vrlo je zanimljiv jer znamo za prekrasne 100-metarske dine koje se nalaze u blizini Titanovog ekvatora, a da bi nastala dina potreban je vjetar,” kaže Alexander Hayes sa sveučilišta Cornell u Ithaci, New York. Njegov tim radi na razvoju modela koji bi pomogli u otkrivanju tajne zašto vjetrovi na Titanu ne prave valove.
Znanstvenica na projektu Cassini Linda Spilker misli da bi ta pojava mogla biti sezonskog karaktera, barem za Ligeia Mare. Godina na Titanu odgovara periodu od 30 godina na Zemlji, što znači da je Cassini obavio promatranja za vrijeme duge zime na sjevernoj hemisferi Titana. Međutim, na tom području trebalo bi uskoro početi proljeće.
“U sljedećih nekoliko godina ulazimo u najzanimljivije klimatološko razdoblje na Titanu”, kaže Spilker. ” Što će sjevernom Titanovom polu donijeti proljeće sa Suncem visoko na nebu? Hoće li jezera ispariti ili se napuniti novom metanskom kišom? Hoće li udariti vjetrovi stvarajući valove i male uragane na jezerima?”
Ekstremno ravne površine koje je zabilježila sonda Cassini nisu bilo jedino iznenađenje na Titanu. Prethodno je prevladavalo mišljenje da je tekućina u Ligeii Mare kemijska juha u kojoj pretežito prevladava etan. Radarska promatranja su međutim uspjela prodrijeti do samog dna jezera što je ukazalo na činjenicu da je tekućina izuzetne bistrine i čistoće. Rezultati su također pokazali da je ispunjeno uglavnom metanom, jednim od osnovnih sastojaka prirodnog plina.
“Mjerenja pokazuju da je jezero duboko 160 metara i ono samo sadrži oko 40 puta više tekućih ugljikovodika od Zemljinog globalnog rezervoara nafte”, kaže Hayes. “Sva vidljiva mora i jezera na Titanu zajedno imaju 300 puta veći obujam od Zemljinih poznatih naftnih rezervi.”
Može li se unutar ovih ugljikom bogatih mora pronaći život?
“Ako Titan zaista podržava život”, kaže Jeff Kargel sa sveučilišta Arizona u Tucsonu, “samo nebo je granica našem pokušaju zamišljanja kako bi on trebao izgledati.”

About The Author

Urednik

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.