Teleportacija, bez obzira što predstavlja uglavnom sci-fiction tematiku, sama po sebi zapravo nije fikcija, ili neka sasvim nova vijest. Novost je međutim, da je izvršena uspješna teleportacija na daljinu od 100 kilometara.

Prije dvije godine kineski fizičari postavili su rekord u kvantnoj teleportaciji, uspješno teleportujući fotone na daljinu od 16 kilometara, no sada su taj rekord isti fizičari višestruko prešli. Fotone su uspjeli teleportovati na daljinu od 100 kilometara,

Fizičari Univerziteta nauke i tehnologije u Šangaju, iskoristili su prednosti kvantnog uvećavanja u svrhu pomjeranja objekta s jednog mjesta na drugo, bez njegovog pomjeranja. Ideja je u tome što se ne teleportuje sam fizički objekat, već informacije koje ga opisuju i koje se prenose na sličan objekat na odredištu, koji zatim poprima novi identitet.

Kineski fizičari za teleportaciju koriste laser jačine svega 1,3 vata i vrlo sofisticiranu optiku, kako bi teleportovali fotone i povratili ih na odredište. Trik je u tome što treba sačuvati integritet informacije o fotonu, s obzirom da se laserski zrak širi kroz prostor, odnosno postaje širi.

Konačna svrha projekta mogla bi biti efektivan način kako da se velike količine informacija brzo i efektivno prebacuju sa Zemlje u orbitu i obrnuto.

 

About The Author

Urednik

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.